Mükoloog: ees ootab ilus seenesügis

maaelu.postimees.ee
Copy
Lähiajal on seenesõpradel põhjust metsa minna, sest algamas on puravikuaeg.
Lähiajal on seenesõpradel põhjust metsa minna, sest algamas on puravikuaeg. Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Kuigi augustikuu oli kuiv ja soe, on siiski lootust heaks seenesügiseks. Seeneleminekut plaanides on nutikas üle vaadata ka ilmaennustus – nimelt on tiheda saju ja vihmaste ilmade puhul suurem lootus, et korvi jõuab rohkem ilusaid ja ussivabu seeni. 

Tartu Ülikooli professor, mükoloog Urmas Kõljalg selgitas Vikerraadio saates “Huvitaja”, et seente ussitamine sõltub eelkõige ilmastikust.

Et seened ussitama lähevad, on süüdi seenesääsed. “Võib-olla on seenehuvilised ka tähele pannud, et kui on hästi tihe vihm ja palju vihma ja tulevad noored seened, siis on näha, et seened pole üldse ussitanud. Põhjus on selles, et seenesääsed ei saa lennata ja muneda noortesse ja arenevatesse seente viljakehadesse,” selgitas ta.

Nii et kui ilmastik on seenesääskede lendamiseks ja munemiseks ebasoodne, jõuab seenelise korvi vähe- või üldse mitte ussitanud seenekeha.

Tänavust seeneaastat peab Kõljalg heaks. “On hea söögiseene aasta olnud. Ja mitmed seened on päris varakult välja tulnud,” sõnas ta.

Kuigi augustikuu ilmad olid enamjaolt soojad ja kuivad, ei tähenda see seda, et seeni enam nii palju ei tule. “Me näeme praegu, et see pole kahjustanud seeneniidistikku ja tõenäoliselt ootab meid ees ka hea sügis,” võttis ta kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles