Igal aastal voolab Euroopasse tuhandeid tonne võltsmett

maaelu.postimees.ee
Copy
Euroopa Mesilaste Toetusühing kavatseb välja töötada EL mesinike toodetud mee märgistamiseks kaubamärgi, mille kasutamise tingimused on rangelt kontrollitavad. Pilt on illustratiivne.
Euroopa Mesilaste Toetusühing kavatseb välja töötada EL mesinike toodetud mee märgistamiseks kaubamärgi, mille kasutamise tingimused on rangelt kontrollitavad. Pilt on illustratiivne. Foto: Dumitru Doru/Epa

Hinnanguliselt voolab Euroopasse igal aastal 80-100 tuhat tonni võltsmett. Tarbijatel ei ole enamasti võimalik võltsitud mett tuvastada, kuna nii toodete märgistamisel kui päritolu tõendavate dokumentide osas esineb massiivseid võltsimisi. 

Laborid ei suuda tuvastada mee võltsimiste ulatust ega mee märgistusel päritolumaade võltsinguid. Seetõttu tuleb karmistada erinevaid järelvalvemeetmeid, mis kontrollivad kogu mee tarneahelat.

Euroopa Mesilaste Toetusühing kavatseb välja töötada EL mesinike toodetud mee märgistamiseks kaubamärgi, mille kasutamise tingimused on rangelt kontrollitavad. See peab võimaldama tarbijatele kindlust, et nende ostetud toode ikka tõepoolest on kvaliteetne mesi ning et see on mesi just sellelt tootjalt ja sellest EL piirkonnast, mida mee märgistus väidab.

Koostöös mitmete riikide mesinike organisatsioonidega on liit veendunud, et ausa mee kaitsmine on oluline prioriteet  ning toob kasu nii mesinikele ja mesindusettevõtjatele, tarbijatele kui ka meie mesilastele. Seetõttu peab Eesti Mesinike Liit vajalikuks liituda üle-Euroopalise algatusega meeturu korrastamiseks ja ühineb Euroopa Mesilaste Toetusühinguga. 

Laborid ei suuda tuvastada mee võltsimiste ulatust ega mee märgistusel päritolumaade võltsinguid.

Toetusühing seab oma eesmärgiks Euroopa Liidus toodetud ausa mee ning ühtlasi EL mesinduse ja mesilaste kaitsmise võitluses mee võltsimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles