Maaelumuuseumid kutsuvad muuseumiööl aega maha võtma

maaelu.postimees.ee
Copy
Muuseumiööga samal ajal tähistatakse ka muinastulede ööd,
Muuseumiööga samal ajal tähistatakse ka muinastulede ööd, Foto: Eesti Põllumajandusmuuseum

Erandkorras augusti lõpus toimuval Muuseumiööl kutsuvad külla ka Eesti maaelumuuseumid: Carl Robert Jakobsoni talumuuseum, Tori hobusekasvandus ja Eesti Põllumajandusmuuseum Ülenurmel.

Kord aastas, laupäevasel maiõhtul avavad muuseumid ja teised mäluasutused oma uksed tavapärasest hilisemal ajal ja tasuta, et tähistada üleeuroopalist Muuseumiööd. Sel aastal tähistatakse Muuseumiööd koroonakriisi tõttu aga hoopis 29. augustil.

Et sel aastal kannab muuseumiöö pealkirja "Öös on aega", kutsuvad maaelumuusuemid muuseumiööl aega nautima Maaelumuuseumide hariduskuraator Piret Hion ütles Maatunnile antud intervjuus, et sel aastal võetakse muuseumides korraks justkui aeg maha ja kella 23 on võimalik muuseumides rahulikult vaadata ja kõndida.

Et maaelumuuseumide külastajate lemmikuteks on alati laudaloomad, näeb muuseumiööl ka neid. “Loomad küll ilmselt magavad, aga siis tasakesi ikka saab neid seal vaadata,” lisas Hion.

Paneme lõkkeplatsile lõkke üles ja ootame kõiki sinna istuma ja aega ning aja möödumist nautima.

Et koos muuseumiööga tähistatakse sel aastal ka muinastulede öö, siis otsustati ka sisemaal, Ülenurme lõkkeplatsil süüdata üks muinastuli. “Paneme lõkkeplatsile lõkke üles ja ootame kõiki sinna istuma ja aega ning aja möödumist nautima,” lisas Hion. Lisaks niisama nautimisele on võimalik kaasa rääkida ka keskkonnateemadel.

Kuigi eriolukorra tõttu olid kõik muuseumid kevadel suletud, on suvel muuseume usinalt külastatud. Hioni sõnul võeti väga hästi vastu otsus avada kolmapäeviti Ülenurmel asuv Eesti Põllumajandusmuuseum kuni kella 20. “Ilusate ilmadega soovitakse ka pärast tööd perega tulla ja nautida,” sõnas ta. “Lõikasime rukist, tegime leiba. Need on päris populaarsed olnud. Laudaloomad on alati tõmbenumber,” tõi ta näiteid tehtust.

MUUSEUMIÖÖ

Laupäeval, 29. augustil toimub järjekorras kaheteistkümnes üle-eestiline muuseumiöö, mis sel korral kannab pealkirja "Öös on aega". 

Kurgjal saab õtta aeg maha ja tulla ühel ilusal suveõhtul Kurgjale, C.R.Jakobsoni Talumuuseumisse ning nautida päikeseloojangut. Saab külastada taluloomi. Avatud on muuseumi hooned, rehetoa kohvik.

Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel on öös lahtisi näituseuksi, muinaslõke ja selle ääres laule ja jutte.

Tori muuseum ja Tori rahvamaja kutsuvad aga aega surnuks lööma! Avatud on muuseumi aidahoone õliaidas näitused: Made In Pärnumaa (Tori osa) ja kohalik mütoloogia sõnas ja pildis rahvamajas: Tori jahiulukid, August Pulsti maalid; rahvamaja kõrvalhoones Galerii nr.4: Läbi luubi kirikus: Eesti riigipead 1918-2018 ja välinäitused: Tori ringkäik (kiriku juures) ja Põrgu (põrgu juures)

Muuseumiöö toimub kell 18-23 ning sel ajal toimuvatele sündmustele või avatud näitustele on sissepääs tasuta – ent kõige parema ülevaate programmist leiab muuseumiöö kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles