Tallinna Botaanikaaed kutsub kanepipäevale

maaelu.postimees.ee
Copy
Muudatused puudutavad mitte külvamiseks, vaid muuks otstarbeks, näiteks söödaks või õli pressimiseks ettenähtud kanepiseemnete litsentse.
Muudatused puudutavad mitte külvamiseks, vaid muuks otstarbeks, näiteks söödaks või õli pressimiseks ettenähtud kanepiseemnete litsentse. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Laupäeval toimub Tallinna botaanikaaias kanepipäev, et taaselustada kanepi kasutamise traditsioone. 

Kanep on üks põhjalikumalt uuritud taimi, mille kohta on avaldatud tuhandeid teaduslikke uurimustöid, vahendab botaanikaaia koduleht.

Läbi aegade on kanepit peetud pühaks ning võimsa väega taimeks, kes suudab ühendada taeva, maa ja allilma. Kanepit on ülistatud vanades pühakirjades ja arvukates legendides. Kanepiseemneid kasutasid ohvriandidena Vana-India vaimulikud, kuid kanepitaime on ülistatud ka Vana-Norra mütoloogias, kus seda kurikuulsat taime on seostatud armastuse-, ilu- ja viljakusejumalanna Freyaga.

Kanep oli oluline taim ka põlistel Eesti aladel, kus ta kuulus vanade eestlaste toidulauale kui traditsiooniline väetoit. Kanepi rasvarohketest seemnetest valmistati kanepitempi, kanepipiima ja –putru. 

Kanep oli oluline taim ka põlistel Eesti aladel, kus ta kuulus vanade eestlaste toidulauale kui traditsiooniline väetoit.

Päev algab ettekandega ravikanepist ja selle perspektiividest Eestis. Töötubades saavad huvilised valmistada ja maitsta kanepiseemnetest roogasid. Huvilistel on võimalik kaasa osta mahetalu tooteid. Päeva lõpetab ringkäik Meelte aias, kus tutvutakse kanepit ja teise õli- ning kiutaimi.

Teemapäev toimub koostöös Tammejuure mahetaluga, kes võitis 2018. aastal Eesti parima mahetootja tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles