Maasikasvataja: kompensatsiooni võiksid saada need, kel oli tööjõu registreering tehtud

maaelu.postimees.ee
Copy
Maaeluministeerium töötab välja metoodikat, et hinnata, kui suurt kahju maasikakasvatajad  tööjõupuuduse tõttu kannatanud on.
Maaeluministeerium töötab välja metoodikat, et hinnata, kui suurt kahju maasikakasvatajad tööjõupuuduse tõttu kannatanud on. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jõgevamaal maasikaid kasvatava Marimarta OÜ ostu- ja müügijuhi Janika Lindsalu sõnul võiks kompenseerida kahjud ainult neile maasikakasvatajatele, kel olid varakult töötamise registreeringud Ukraina tööjõu osas tehtud.

Maatunnile antud kommentaaris sõnas Lindsalu, et ka nemad on pidanud osa maasikaid maha kandma, sest ettevõtte jaoks tuli otsus lubada ukrainlased töödele appi kaks nädalat liiga hilja.

Marimarta põldudel korjab praegu 12 hektarilt marju 30 inimest ehk kolm lavatäit ja nende seas on nii kohalikku tööjõudu, urkainlasi kui ka välistudengeid teistest riikidest.

Tööjõu leidmisega on sel suvel tegu olnud ka neil, sest kohalik tööjõud ei ole olnud püsiv ja viimase lavatäie ehk 10 ukrainlase töökäsi oleks olnud hädasti vaja juba kaks nädalat tagasi.

Kas me siis oleme võrdsed? Ühine turg, täiesti ebavõrdne konkurents.

“Põhimõtteliselt pean ma olema ka spetsialist personali alal. See on minu jaoks täiesti uus asi,” sõnas ta.

Kommenteerides uudist, et valitsus kaalub maasikasvatajatele kahjude kompenseerimist, arvas Lindsalu, et eelistada tuleks neid, kel olid varakult eelkokkulepped ja registreerinud tööjõu osas tehtud.

“Meie ise ei küsi ühtegi toetust ei PRIA-lt ega kuskilt mujalt, me oleme kõik suutnud siiamaani omal jõul hakkama saada. Võib-olla peaks kompenseerima nendele, kes olid registreeringud välistööjõule juba varakult teinud ja kes reaalselt neid ka ootasid. Nendele, kellel see tööjõupuuduse taha ei jäänud, kes on kogu aeg eestlasi kasutanud, neil on kõik sama moodi kui igal aastal,” arutles ta. “Kõigile kindlasti ei ole vaja,” sõnas ta.

Lindsalu sõnul on eriti kurb tekkinud olukorras see, et kuigi valitsus piiras tööjõu sissetulekut, ei piiranud ta samal ajal kaupade sisse toomist Poolast, kus tehti kõik maasikate istutus- ja korjetööd ukrainlastega. “Kas me siis oleme võrdsed? Ühine turg, täiesti ebavõrdne konkurents.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles