Koduigatsus viib Eestist ka viimased võõrtöölised

maaelu.postimees.ee
Copy
Ukraina lüpsjatest sõltub Eestis iga päev veerandi piimakarja ehk 21 000 lehma lüpsmine.
Ukraina lüpsjatest sõltub Eestis iga päev veerandi piimakarja ehk 21 000 lehma lüpsmine. Foto: Urmas Luik

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoha juhatuse liikme Vahur Tõnissoo sõnul oleks ainus lahendus, mis põllumajandustootjaid päriselt aitaks, otsus lubada riiki need võõrtöölised, kel lühiajalise töötamise load vormistatud ja kes ootavad Eestisse tööle tulemist. Juhul, kui pikendatakse praegu riigis olevate tööliste lubasid, ei pruugi sellest piisata, sest paljud praegu siin töötavad ukrainlased igatsevad pärast pikka pausi kodumaale.

Vahur Tõnissoo, EPKK juhatuse liige
Vahur Tõnissoo, EPKK juhatuse liige Foto: Erakogu

1. juulist said marjakasvatajad hakata taotlema töötukassalt palgatoetust hooajatöötajate värbamiseks. Vahur Tõnissoo sõnas Maatunnile antud kommentaaris, et tagasiside näitab paraku seda, et see ei aita.

“Asi lõppes sellega, et keegi põllule ju tegelikult ei tulnud. Eesti töötud on nii hästi kompenseeritud palgatoetuste, koondamishüvitiste ja töötu abirahadega ja suvi on tore aeg puhkamiseks,” pole hooajatööliste mure lahendamisel sellest paraku abi olnud ja töötud põllule jõudnud.

EPKK liikmete seast on paraku juba teada juhtumid, kus suured maasikapõllud, mis jäid töötajate puudusel korjamata, tuligi maha kanda. “Maasikad nendel põldudel lihtsalt mädanevad ja hallitavad,” sõnas ta.

Asi lõppes sellega, et keegi põllule ju tegelikult ei tulnud.

Isegi keerulisem seis on aga lehmapidamisega: kui ukraina töölised peavad juuli lõpus lahkuma, jääb veerand Eesti lehmadest lüpsmata.

Riigikogu tuleb esmaspäeval erakorraliselt kokku, et arutada opositsiooni algatatud välismaalaste seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega pikendataks 17. märtsi seisuga Eestis tööd omavate välistööjõu töölube 31. detsembrini. 

“Meie andmed näitavad seda, et need inimesed, kes on juba korra pikenduse saanud, neil on koduigatsus nii suureks kasvanud, et nad soovivad kodumaale tagasi pöörduda suveajal ja seetõttu ainuke lahendus, mis aitaks päriselt piimakarjakasvatajaid ja ka teisi sektoris, oleks see, et need ukrainlased, kellel täna on lühiajalise töötamise load vormistatud ja kes ootavad kodumaal pikisilmi, millal neid Eestisse lubatakse, et need lastaks üle piiri. Ja see vajab valitsuse väga selget otsust,” ütles ta ja täpsustas, et kuigi euroliit on andnud loa hooajatööliste riiki lubamiseks, siis Eesti erinevalt teistest riikidest pole seda lubanud.

“Kahjuks on täna nii, et ühe erakonna ideoloogia hävitab otsast juba majandust,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles