Soomest leiti malaariat levitavaid sääski

maaelu.postimees.ee
Copy
Sääsk. Foto on illustreeriv.
Sääsk. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik/Postimees

Sääseliiki Anopheles daciae, mida peetakse võimalikuks malaariakandjaks, on leitud mitmetes Soome piirkondades. Teadlased ei näe esialgu siiski muretsemiseks põhjust.

Helsingi ülikooli teadlased avastasid sääseliigi Anopheles daciae, kui nad kaardistasid Soome sääskede populatsioone, vahendas Yle.fi.

Helsingi Ülikooli doktorant Lorna Culverwell sõnas, et leid ei tähenda seda, et soomlased peaks muretsema malaaria leviku tõttu.

"Kuna malaaria pole Soomes praegu endeemiline, pole leiust olenemata põhjust paanikaks. Kuigi koronaviiruse pandeemia näitas, et peame olema valmis kõigiks võimalikeks rahvatervise ohtudeks," täiendas Culverwell.

Sääskede kaardistamise uuringud viidi läbi aastatel 2013-2018 ja sääseliiki Anopheles daciae leiti mitmest Soome piirkonnast.

Culverwell sõnas, et jälgima peaks siiski kõiki Euroopas asuvaid sääseliike, mis on võimelised edastama patogeene, sealhulgas malaariat, sest globaalse kliimasoojenemise tõttu muutuvad ka troopilisi haigusi levitavate sääskede elupaigad.

Malaaria on sääskedega leviv nakkushaigus, mis põhjustab palavikku, oksendamist, peavalu, krampe ja isegi surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles