Hiina pisendas uue seagripi pandeemia võimalust

Copy
Sead. Foto on illustratiivne.
Sead. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Hiina pisendas kolmapäeval ohtu, mida kujutab riigist leitud pandeemia potentsiaaliga uus seagripi tüvi, öeldes, et leiuni viinud uuringu valim "ei olnud esinduslik".

COVID-19 pandeemia, mis on nüüdseks nakatanud üle kümne miljoni inimese, sai alguse Hiinast ja levis inimesele läbi teadmata vaheperemehe arvatavalt nahkhiirtelt.

Hiinast leitud uuel seagripi tüvel on "on kõik tundemärgid" inimeste nakatamiseks, leiti esmaspäeval USA teadusajakirjas PNAS avaldatud uuringus.

Hiina välisministeerium pisendas hirme uue pandeemia pärast, mida uuringu avaldamine kergitas. "G4 viirus, mida antud raportis mainitakse, on H1N1 viiruse alamtüvi," ütles välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijian.

Uus G4 seagripp on 2009. aastal pandeemiani viinud H1N1 seagrippi geneetiline järglane, kirjutati uuringus, mille autorid olid Hiina ülikoolide ja Hiina haiguste tõrjekeskuse teadlased.

"Eksperdid on järeldanud, et uuringu valim on väike ja mitteesinduslik."

Ta lisas, et asjaomased ametkonnad ja eksperdid jätkavad haiguse seiramist, saadavad hoiatusi ja tegelevad sellega aegsasti.

Uus G4 seagripp on 2009. aastal pandeemiani viinud H1N1 seagrippi geneetiline järglane, kirjutati uuringus, mille autorid olid Hiina ülikoolide ja Hiina haiguste tõrjekeskuse teadlased.

Teadlaste sõnul on G4 väga nakkav, paljuneb inimrakkudes ja põhjustab tuhkrutel raskemaid sümptomeid kui teised viirused.

Uurijad võtsid 30 000 proovi tapamajasigadelt kümnes Hiina provintsis ning suutsid eraldada 179 seagripi viirust.

Uuringu järgi andsid positiivse proovi ka 10,4 protsenti tapamajade töötajatest, keda testiti.

Seni pole tõendeid haiguse inimeselt inimesele kandumisest. Hiina ei avaldanud, palju inimesi viirusse nakatunud on.

"On mure, et inimeste nakatumine G4 viirusse edendab selle inimesele kohandumist ja suurendab inimpandeemia ohtu," kirjutasid uurijad ja ärgitasid võtma meetmeid sigadega töötavate inimeste jälgimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles