Uuring ⟩ Tarbija eelistab eestimaist, kuid ostab soodsamat välismaist toitu

BNS
Copy
Kodumaised juurviljad. Foto on illustratiivne
Kodumaised juurviljad. Foto on illustratiivne Foto: Arvet Mägi

Kantar Emori korraldatud uuringu kohaselt eelistab 81 protsenti eestimaalastest kodumaiseid toiduaineid, ent tegelik ostukäitumine seda eelistust alati ei peegelda.

2018. aastaga võrreldes on kodumaise toidu eelistajate arv tõusnud – aasta tagasi oli see 77 protsenti. Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp märkis pressiteates, et kuigi eestimaisus on toidu puhul tarbjatele oluline, siis teevad nad sageli valiku importkauba kasuks soodsama hinna tõttu.

Võrreldes paljude teiste Euroopa riikidega tingib Eesti toidu kõrgema hinna kohaliku tootmise kallidus. Toidukaupade lõpphinda mõjutavad erinevad tegurid, näiteks põllumajandustoetuste suurus, energiaaktsiisid, toidukaupade käibemaks, tootmismahud ja kaubanduse juurdehindlus.

"Näiteks Lätis ja Poolas, kust paljusid kaupu Eestisse tuuakse, on toidukaupade maksud oluliselt madalamad. Samuti toodavad nad korraga suuremaid koguseid – see teeb naabritega hinna osas konkureerimise keeruliseks," ütles Potisepp.

Võrreldes paljude teiste Euroopa riikidega tingib Eesti toidu kõrgema hinna kohaliku tootmise kallidus.

Teiseks oluliseks ostuotsuste kujundajaks on toodete valiku mitmekesisus. Potisepa sõnul võib uhkust tunda äiteks piima- ja pagaritoodete laia valiku üle, ent keerulisem on seis hooajaliste toodetega nagu puu- ja köögiviljad, mis vajavad kindlaid kasvutingimusi. Seetõttu sõltub Eesti nende tootegruppide puhul palju sissetoodud kaubast.

"Kreeka või Poola maasikate hind võib turul neli kuni viis korda madalam olla kui Eesti omadel. Kui valitsus piirab kõrgete maksude kõrval ka tööjõu ligipääsu põldudele, on väga raske Eesti maasikaid konkurentsivõimelise hinnaga tarbijani tuua, isegi kui ta sooviks neid osta," rääkis Potisepp.

Toiduliidu juhataja sõnul on tarbijate püsivalt kõrge hinnang Eesti toidule küll rõõmustav, kuid sellest üksi on vähe kasu kui ostukäitumine seda samal määral ei peegelda.

"Tarbijad saavad Eesti toidu eduloole kaasa aidata toetades järjepidevalt kohalikke tootjaid, kes teevad palju tööd selleks, et eestlastel oleks võimalik tarbida kõige värskemat ja kvaliteetsemat toidukaupa. Valitsus omakorda peaks tegema samme, et eelistatu ostjatele taskukohane oleks ja meie tootjate konkurentsivõime püsiks," ütles Potisepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles