Pank toetab Leesi kogukonnapoe remonti 15 000 euroga

maaelu.postimees.ee
Copy
Leesi pood on nii kaupluse kui kogukonnakeskuse eest.
Leesi pood on nii kaupluse kui kogukonnakeskuse eest. Foto: Leesi Tarwitajate Ühisus

Juminda poolsaare Leesi küla elanike initsiatiiv taastada külapood, pälvis LHV panga tähelepanu panustada kogukonna eesmärgi täitmiseks 15 000 eurot. LHV lubab toetada avalike hoonete remonti ka järgmistel aastatel, kuid seda juba avaliku konkursi korras. 

Leesi pood ehitati kohalike kalurite eestvedamisel 1908. aastal Leesi Tarwitajate Ühisuse poolt. Mullu sügisel otsustas poe endine omanik hoone müüki panna. Kaupluse sulgemisel pidanuks elanikud sõitma lähimasse poodi pea 20 kilomeetri kaugusele Loksale. See ärgitas kohalikke taasasutama Leesi Tarwitajate Ühisuse.

Osalustasu ühisusse astumiseks oli tuhat eurot. Rahaliselt on ettevõtmisele pannud õla alla 70 talu üle Juminda poolsaare. Praeguse plaani kohaselt alustab kauplus taas tegevust juulis ja hoone välisilme plaanitakse taastada täies ulatuses augustiks. 

LHV jaepanganduse juhi Kadri Kiiseli sõnul on Leesi Tarwitajate Ühisus tugeva kogukonna musternäidis. “Ettevõtmisest kuulmine võttis tõttöelda sõnatuks. Meie panus kannab laiemat üleskutset kõikidele Eesti kogukondadele – kes teeb ära? Leesi külapood parandab vaid Juminda rahva eluolu, aga kui selliseid ettevõtmisi oleks paarkümmend tükki rohkem, saaks mõju üleriiklikuks. Julgustame kõiki Eesti kogukondi ambitsioonikalt mõtlema: kui teie piirkonnas on avalikke hooneid, mille remont annab kohalikule elule uue hingamise, siis tasub tegutseda,” rääkis ta. 

Tegemist on Juminda poolsaare kultuuripärandiga. Meie soov on korrastada maja järgides algupärast visiooni.

Kiiseli sõnul valib LHV ka tuleval aastal välja ühe toetatava objekti, kuid seda avaliku konkursi korras. “Töötame koostöös Leesi ühistuga välja näidismudeli, mida saaks tulevikus kasutada õpikunäitena ka teised Eestimaa kogukonnad kohalikule elule oluliste hoonete taastamiseks. Praegune majandustsükkel on keeruline, kuid see tähendab soodsaimat aega remondiks. Tööjõuhinnad langevad ja ehituspoed teevad soodustusi. Leesi puhul tasub veel arvestada, et sisuliselt kõik remonditööd on ise tehtud, kulutades kapitali vaid materjalile,” ütles ta. 

Leesi Tarwitajate Ühisuse ühe eestvedaja Ants Viirmaa sõnul saab LHV toel korrastada ka hoone postkontori poolse otsa. “Tegemist on Juminda poolsaare kultuuripärandiga. Meie soov on korrastada maja järgides algupärast visiooni. Esiti oleksime pidanud postkontori konserveerima, nüüd saame ka selle korda teha. Postkontorisse tuleb pakiautomaat – kohalik rahvas saab sealt kõik vajaliku kätte. Ja postkontori kohale teisele korrusele plaanime ehitada külaliskorteri. Meil on looduskaunis koht ja küllap leiduks inimesi, kes tahaks meie ilusasse majja nädalavahetusteks pageda,” rääkis ta. 

Hoone vasakusse tiiba tuleb Leesi pood, paremasse tiiba postkontor pakiautomaadiga ja teisele korrusele külaliskorter.
Hoone vasakusse tiiba tuleb Leesi pood, paremasse tiiba postkontor pakiautomaadiga ja teisele korrusele külaliskorter. Foto: Erakogu

LHV liitus märtsis ÜRO vastutustundliku panganduse põhimõtetega ja avalikustas rohelise tegevuskava jätkusuutlikkuse juurutamiseks äritegevuses. Toetusotsustel arvestab LHV mõju nii Eesti sotsiaalse, majandusliku kui keskkondliku eluolu parandamiseks.

Ühistulise kauplusena on Leesi Tarwitajate Ühisus jätkusuutlik ettevõtmine, mis vähendab kohalike vajadust kulutada fossiilseid ressursse enda varustamiseks olmekaupadega ja parandab elanike sotsialiseerumisvõimalusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles