Nädalavahetus tuleb lilleline

maaelu.postimees.ee
Copy
Eestis kasvab tublisti üle saja pojengisordi.
Eestis kasvab tublisti üle saja pojengisordi. Foto: Urmas Luik

Eeloleval nädalavahetusel on aiasõbrad oodatud mitmele poole Eestis, kus toimuvad lillepäevad. Kuna praegu on pojengide õitsemise kõrgaeg, siis just need saavad kõige enam tähelepanu.

Viljandimaal Põhja-Sakala vallas on tänasest pühapäevani kõigile huvilistele avatud kaks suure püsilillekollektsiooniga talu. Kaevandi aias toimuvad pojengi- ja Nõrga talus astilbepäevad.

Kaevandi aias on Anu Nurmsalul kasvamas üle 140 pojengisordi, millest paljud just praegu õitsemas. Astilbede õitsemise kõrgehetk pole veel saabunud, kuid need põneva välimusega õied ei jää nägemata, sest uudistamiseks on potiistikuid, mis kasvuhoones kasvanud ja juba õitevahus.

Erineva õitsemisajaga astilbesortidest on võimalik kujundada varjulisse aeda peenar, mida ehivad juunist septembrini kaunid õied.
Erineva õitsemisajaga astilbesortidest on võimalik kujundada varjulisse aeda peenar, mida ehivad juunist septembrini kaunid õied. Foto: Nõrga talu

Kui paljud lilled armastavad päikselist kasvukohta, siis astilbed on tänuväärsed õitsejad ka varjulisemas kasvukohas. Lisaks lilleilu nautimisele saab mõlemas talus kuulata soovitusi pojengide ja astilbede kasvatamise kohta, samuti lilletaimi kaasa osta.

Laupäeval kella 10-16 peetakse Mädapea mõisas traditsiooniks saanud pojengipäev, kus näitusel saab imetleda sadakond erinevat pojengi.

Ka Viljandimaal Energia talus on samuti pojengipäev, kus kell 11 algab loeng ja kell 14 viib talu peremees Aivar Siim huvilised ravimtaimeretkele.

Roosisõbrad on oodatud laupäeval Pärnumaale Lääneranna valda, kus Panga talus on kell 11-15 toimumas roosipäev - jagatakse nõu rooside kasvatamise kohta ja valmistatakse roosimett.

Panga talus on Silva Tamsalul kasvamas Eesti suurima pärandroosisortide kollektsioon. Kuna perenaine peab ka mesilasi, on võimalik töötoas segada endale roosi-maitsemett ja osta kaasa purgike värsket roosiaiamett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles