Võrumaa soovib saada Eesti esimeseks mahepiirkonnaks

maaelu.postimees.ee
Copy
Teisre tegevuste seas rajatakse Meremäe kooli juurde näiteks kasvuhoone, kus hakatakse kasvatama maitsetaimi oma kooli köögile ning viima läbi õuesõppe tunde. Pilt on illustratiivne.
Teisre tegevuste seas rajatakse Meremäe kooli juurde näiteks kasvuhoone, kus hakatakse kasvatama maitsetaimi oma kooli köögile ning viima läbi õuesõppe tunde. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Mahetooraine jõudmine koolide ja lasteaedade köökidesse on Eestis pikalt teemaks olnud. Kuigi paljud huvilised on mahetooraine kasutamisega alustanud, kipuvad algatused aja jooksul soiku jääma. Piiriveere Liidri projekti “Mahe ja Muhe” juht Kaja Kesküla kirjutab Maablogis, et Võrumaa soovib saada Eesti esimeseks mahepiirkonnaks.

Projekt Mahe ja Muhe sai alguse Võrumaa loometalgutelt “Vunki mano 2018”, kus seltskond mahetoiduhuvilisi käis välja idee mahedast Võru maakonnast. Idee kasvas maheda koolitoidu võrgustikuks, võites sellega nii peaauhinna kui ka parima tervist toetava idee auhinna.

Idee edasiarendusest sai koostöös Setomaa Liidu ja Mahepõllumajanduse Koostöökoguga alguse esimene Piiriveere Liidrist rahastatud projekt Mahe ja Muhe.

Esimeseks väljakutseks sai otsida võimalusi mahetooraine osakaalu suurendamiseks haridusasutustes. 2019. aasta sügisel alustati viies koolis pilootprojektiga, kus koos kokkade ja kohalike omavalitsustega hakati otsima lahendusi koolitoidu tervislikumaks muutmiseks.

2019. aasta sügisel alustati viies koolis pilootprojektiga, kus koos kokkade ja kohalike omavalitsustega hakati otsima lahendusi koolitoidu tervislikumaks muutmiseks.

Mahe Võrumaa eesmärk on olla Eesti esimene tunnustatud mahepiirkond ning nautida sellega kaasnevaid kasusid: puhas elukeskkond, rohkem tervelt elatud aastaid, kõrgemalt väärindatud kohalikud tooted, üha suurenev hulk teadlikke turiste jne.

Koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega on toimunud kaks koolitust, et tutvustada koolikokkadele mahetoidu erinevaid praktilisi kasutusvõimalusi. Möödunud sügisel tehti Meremäe kooliköögis erinevast taimsest mahetoorainest ühiselt roogasid koos restoran Wicca peakoka Angelica Udekülliga.

Veebruaris said koolikokad Värska Gümnaasiumi köögis teha koos Ylicool Cateringi peakoka Urpo Reinthaliga toite mahelihast.

Ootel on perepäevad, et projektis osalevate koolide lapsed ja lapsevanemad saaksid koos huvitavate inimestega põnevaid mahetoite teha ning lisaks kuulda rohkem mahetoidu eelistest.

Tulekul on hooajalised menüüd ja retseptiraamat, et teha mahetooraine pakkumine lasteasutuste köökides käepärasemaks.

Piiriveere Liidri teise projektiga on plaanis korraldada koolikokkade ümarlauad, et jagada teineteisele häid praktilisi kogemusi, uusi teadmisi mahetoidust ning kontakte või koostöökogemusi mahetootjatega.

Meremäe kooli juurde rajatakse näiteks aga kasvuhoone, kus hakatakse kasvatama maitsetaimi oma kooli köögile ning viima läbi õuesõppe tunde loodussäästliku ja maheda mõtteviisi tutvustamiseks.

Loe teemast pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles