Erametsaomanikud lähevad kooli teadmisi täiendama

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Noorte sisseastujate hulgas on juba mitmendat aastat kõige populaarsem eriala metsamasina juhtimine.
Noorte sisseastujate hulgas on juba mitmendat aastat kõige populaarsem eriala metsamasina juhtimine. Foto: Margus Ansu

Luua metsanduskooli õpe on üles ehitatud metsanduse aastaringile ehk raiutakse peamiselt talvel, istutatakse kevadel ja sügisel ning linnurahu ajal tehakse vaid metsakaitselisi töid.

Kooli direktori Haana Zuba-Reinsalu sõnul olid nad eriolukorra kehtestamisel just praktilist metsakasvatuse õpet lõpetamas. Kuigi õpilaste metsaistutamine jäi ära, sujus distantsõppele minek hästi. Ainult istutustöö tuli koolitöötajatel endil ära teha.

„Meie jaoks ei lõpe kool kindlasti juuliga. Tööd, mis mais tegemata jäid, teeme augustis,” sõnas direktor. Abiks on ka õppetöö osaline taastamine maikuus, nii saavad Luua õpilased välitingimustes ja väikestes gruppides õppetööga praegu jätkata.

Ka õpilaste praktikad said kenasti sooritatud, sest ettevõtetes töö seisma ei jäänud. Kuna 75% Luua metsanduskooli õppijatest on täiskasvanud, ollakse nende suhtes paindlikud. „Neil oli kindlasti rohkem probleeme pereelu korraldamisega, töölkäimisega, mõni kaotas töö,” rääkis Zuba-Reinsalu ja lisas, et vajadusel saavad õppurid akadeemilist puhkust kasutada.

Kui noorte jaoks on juba mitmendat aastat kõige populaarsem eriala metsamasina juhtimine, siis täiskasvanud õppuritel on eelistused seinast seina. „Väga paljud erametsaomanikud on meie kooli jõudnud, et metsamajandamise teadmisi omandada,” rääkis direktor. Täiskasvanud õppurite seas on kõige suurema konkursiga matkajuhi eriala, kus ühele õppekohale on 3–4 soovijat.

Ka lõpetamised on plaanis sel aastal ära pidada, Zuba-Reinsalu sõnul kindlasti välitingimustes, ent täpsema korralduse üle veel mõeldakse. „Õppija peab oma pingutuste eest tunnustatud saama,” leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles