Aeg arbuusiseemned mulda pista

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Et arbuusikasvatmine meie etteennustamatu ilmaga suves ikka õnnestuks, tuleb valida varajane sort.
Et arbuusikasvatmine meie etteennustamatu ilmaga suves ikka õnnestuks, tuleb valida varajane sort. Foto: Erakogu

Iga aastaga täienevad arbuusikasvatajate read, kes tänavu samuti neid eksootilisi vilju kasvatada soovib, peaks kohe tegutsema hakkama.

Arbuusi ja melonit võib kasvatada nii avamaal kui kasvuhoones, aga kogenud kasvatajate sõnutsi õnnestub avamaal kateloori all kasvatamine kõige paremini.

Avamaal kasvatamiseks oleks hea arbuusi seemned külvata aprilli viimasel või mai esimesel nädalal. Iga seemne tuleb külvata eraldi potti, et hiljem taime juuri ümberistutamisega võimalikult vähe traumeerida.

Kuna meloni seeme idaneb kiiremini ja tõusmete algareng on arbuusist kiirem, on meloni külviks paras aeg on mai esimese nädala lõpp või teise algus.

Välja saab ettekasvatatud taimed istutada alles siis, kui öökülmaoht möödas, seega tavaliselt juuni esimesel nädalal. Selleks ajaks võiks istik juba kolme või nelja pärislehega olla. Nagu öeldud, tuleb istutamise ajal taimedega väga ettevaatlikult ringi käia, et juuri ei vigastaks.

Arbuus ja melon vajavad pisut erinevaid kasvutingimusi: arbuus kui kõrbetaim talub hästi põuda, melon armastab niiskust. Mõlemad oleks hea istutada musta kilega kaetud peenrasse, sest must kile neelab hästi soojust, hoiab niiskust ega lase umbrohtudel võimust võtta. Istutamise järel tuleb taimi kasta eelsoojendatud veega ja kohe katteloor peale panna.

Korraliku saagi nimel tuleks taimi ka väetada. Pärast juurdumist võib igale taimele anda peotäie kanakaka graanuleid. Teist korda tuleb taimi väetada õitsemise alguses. Õitsemise algul eemaldatakse ka katteloor, et putukad pääseksid taimi tolmeldama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles