Metsast korjatud karulauku müüa ei tohi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Karulauku tasub otsida lehtpuumetsast.
Karulauku tasub otsida lehtpuumetsast. Foto: Ain Liiva

Käes on kevadise vitamiinipommi karulaugu aeg ja viimastel päevadel torkab sotsiaalmeedias aina sagedamini silma karulaugu müügikuulutusi: mõni pakub punti seotud karulaugulehti, teine on lehtedest pesto valmistanud.

Looduskaitse all olevat karulauku korjates ei tohi aga unustada, et metsast korjatud karulaugu müümine on keelatud. See keeld kehtib ka söögikohtadele.

Keskkonnainspektsiooni looduskaitseosakonna peainspektor Piret Reinsalu ütles, et looduskaitseseaduse järgi ei või teha tehinguid kaitsealuse liigi isenditega.

Tuleb arvestada, et tegu on 3. kaitsekategooriasse kuuluva taimeliigiga, millest tulenevalt on seatud korjamispiirangud. Korjata võib oma tarbeks, mitte müümiseks.

Küll aga tohib müüa omakasvatatud karulauku. Näiteks kui olete metsast korjanud karulaugu seemneid ja neist tehistingimustes uued taimed kasvatanud, siis neid võib müüa.

„Tõsi on, et iga karulaugumüüjat või söögikohta ei ole mõeldav kontrollida, sellist ressurssi riigil ei ole. Kontrollime pisteliselt,” rääkis Reinsalu. „Müüja peab olema valmis tõestama oma kauba seaduslikku päritolu, see tähendab, et müüdav karulauk on enda kasvatatud. Inspektorid kontrollivad pisteliselt ka internetis olevaid müügikuulutusi.” 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles