Kümned tuhanded Eesti tulbid rändavad kompostihunnikusse (4)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tulbikimpu ostes vaadake, kas lilled on ikka Eestis kasvatatud, nii saate anda oma pisikese panuse kohalike tootjate hinges püsimiseks.
Tulbikimpu ostes vaadake, kas lilled on ikka Eestis kasvatatud, nii saate anda oma pisikese panuse kohalike tootjate hinges püsimiseks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suurim lillekasvataja Flores Aed on pidanud sel kuul juba ära viskama 40 000 tulpi.

Ettevõtte juht Peep Promm seletas, et lilled on valmis kasvatatud, aga müügikohad järjest kaovad. Lillepoodide läbimüük vähenes kohe pärast eriolukorra välja kuulutamist ja nüüd on need sootuks kinni, veel saab lilli müüa ehitus- ja toidupoodides.

Rahvast käib poes vähem, aga kuigi palju siiski müüa õnnestub, seda suuresti tänu imesoodsale hinnale. „Oleme hinna nii alla lasknud, kui vähegi võimalik, et midagigi tagasi teenida,” nentis Promm. Nii läheb praegu toidupoodi 10 tulbiga kimp kahe ja poole euroga, muidu oleks need kampaaniahinnaga läinud 4.90 eest. Lillekasvatajale tähendab see müüki alla omahinna. „Maksame kasvatamise eest peale. Üritame võtta selle vähesegi raha, mis praegu saada on. Kui me kõik ära viskaksime, siis kahju oleks meeletult suur," sõnas Promm.

Nurmiko juhataja Jaak Ungerson ütles, et nemad veel lilli ära viskama pole pidanud, kuid neil on lihavõtete ootel kasvuhooned ja külmik täis paarisaja tuhande euro väärtuses lilli, millele veel paari nädala eest olid edasimüüjad olemas, nüüd aga järgemööda tühistatakse borneeringuid. „Olukord on halb,” nentis ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles