Piltuudis: soe talv ajas konnad liikvele enne kalendrikevade algust

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Tänavune talv kulutas konnade energiavaru tavapärasest rutem ära ja nad peavadki võimalikult varakult talvituskohtadest välja tulema. Pildil harilik kärnkonn.
Tänavune talv kulutas konnade energiavaru tavapärasest rutem ära ja nad peavadki võimalikult varakult talvituskohtadest välja tulema. Pildil harilik kärnkonn. Foto: Kadri Suurmägi

Täna kell 5.50 algas kalendrikevad. Looduses on kevadisi märke näha juba ammu. Teiste seas on liikvele läinud ka konnad, kelle jõuvarud on olematu talve tõttu otsakorral ja kes peavad seetõttu tavalisest varem hakkama toitu otsima.

Tartu Ülikooli zoloogiaosakonna looduskaitsebioloogia teadur Riinu Rannapi sõnul on 19. märtsil Viljandi vallas metsarajal kohatud kahepaikne harilik kärnkonn.

Kui tavaliselt tulevad meie konnad talvituspaikadest välja märtsi lõpus-aprilli alguses, olenevalt öistest õhutemperatuuridest ja niiskusest, siis sel aastal on nad varasemad. 

“Esimestena lõpetavad talvitumise rohukonnad ja harilikud kärnkonnad. Kuna sel aastal talve peaaegu polnudki, siis pole ka imestada, et konnad varakult välja ilmuvad,” sõnas ta.

Rannap selgitas, et konnad koguvad suve lõpus ja sügisel endale piisavad energiavarud, et vastu pidada külmaperioodil, mis kestab enamasti oktoobrist märtsi lõpu või aprilli alguseni.

Sellised ebastabiilsed talved, nagu oli ka tänavune, kulutavad nende energiavaru aga tavapärasest rutem ära ja konnad peavadki võimalikult varakult talvituskohtadest välja tulema ja toitu otsima hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles