Hiina beebid kosuvad Eesti lehmade piimal

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Eestimaa lehmade piimast toodetakse Järva-Jaani meiereis vadakupulbrit, mida kasutatakse Hiinas kuni kuuekuulistele lastele rinnapiima asendaja tootmises.
Eestimaa lehmade piimast toodetakse Järva-Jaani meiereis vadakupulbrit, mida kasutatakse Hiinas kuni kuuekuulistele lastele rinnapiima asendaja tootmises. Foto: Mailiis Ollino

Hiina turg on siinsetele piimatootjatele avatud kolm aastat ja Hiina vastavasse registrisse on kantud viis Eesti piimakäitlemisettevõtet. Seni on ekspordivõimalust kasutanud vaid E-Piim.

Hiinast on viimastel aastatel saanud suur piimapulbrite importija, aga järjest enam tuuakse riiki ka juustu. Siiski on üks suurim juustu importija praegu Jaapan. Eestist on kolme aastaga sinna viidud üle 1200 tonni juustu.

E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas rääkis, et E-Piim viib Jaapanisse Gouda juustu. „Juust läheb meil Jaapanisse ja juustu tootmisel tekkiva vadaku toodame pulbriks ja see läheb Hiina,” seletas Murakas.

E-Piima vadakupulbrit kasutatakse Hiinas beebitoidu komponendina. „Hiinas sünnib palju lapsi ja seal on maailma suurimaid turge rinnapiimaasendajale. Meie Järva-Jaani meierei toodab Hiinasse väga kõrge kvaliteediga vadakupulbrit, mida kasutatakse Hiinas koha peal kuni kuuekuulistele lastele rinnapiima asendaja tootmises ühe komponendina,” rääkis Murakas.

E-Piim saadab aastas Jaapanisse tuhat tonni juustu ja Hiina kaks tuhat tonni vadakupulbrit ning praegu koguseid suurendada ei plaani, sest tööstuse võimsus seab piirid ette. „Loomulikult mahud suurenevad, kui valmib meie uus tööstus. Meie Jaapani ja Hiina partnerite ootused on suured uue tehase osas ja nad loodavad, et kui uus tehas tuleb, siis kogused suurenevad,” rääkis Murakas.

Kuhu ja milliseid Eesti piimatooteid veel eksporditakse, saate lugeda tänasest Maa Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles