Veerand laadamüüjatest pakkus toidukaupa ebaseaduslikult

maaelu.postimees.ee
Copy
Suitsusink.
Suitsusink. Foto: Marko Saarm / Sakala

VTA võttis eelmisel aastal üheks prioriteediks avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres kauplejate järelevalve. Kontrollimiste käigus pöörati erilist tähelepanu toidu jälgitavusele saatelehtede kaudu ning säilitamise tingimustele.

Toidu jälgitavus tähendab seda, et müüja peab tõendama, kust või kellelt pärineb toit, mida müüakse või mida kasutatakse toidu valmistamiseks. Teatud toitu peab säilitama ohutuse tagamiseks kindlates tingimustes, näiteks jahedas ehk külmikutemperatuuril.

2019. aasta kontrolliti 598 käitlejat, kes kauplesid avalikel üritustel, tänavatel ja maantee ääres. Enim kontrolle tehti Harjumaal (194), järgnes Jõgevamaa-Tartumaa (102) ja Virumaa (77). Kõige enam tehti mullu kontrolle avalikel üritustel (420 käitlejale), mis on ligikaudu 70 protsenti kõigist kontrollidest.

VTA toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg tõi olulise puudusena välja, et 25 protsenti kontrollitud käitlejatest polnud VTAd oma tegevusest teavitanud. „See protsent on väga suur ja kindlasti jätkame käitlejate teavitamist nende kohustusest anda oma tegevusest järelevalveametile teada,” lausus ta.

Avalike ürituste, tänavate ja maanteede äärsete kauplejate järelevalvet lubab amet jätkata ka sel aastal. Kui tuvastatakse raske rikkumine, siis käitleja tegevus peatatakse, sest tähtis on, et tarbijani jõuaks aus ja tervisele ohutu toit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles