Välismaalt: kõrbetirtsude tõttu ähvardab Ida-Aafrikat toidukriis (1)

Copy
Miljardid tirtsud on laastanud Etioopiat, Somaaliat, Keeniat, Djiboutit, Eritreat, Tansaaniat, Sudaani ja Ugandat.
Miljardid tirtsud on laastanud Etioopiat, Somaaliat, Keeniat, Djiboutit, Eritreat, Tansaaniat, Sudaani ja Ugandat. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Ida-Aafrikas rändavad kõrbetirtsud on jõudnud Lõuna-Sudaani, teatas teisipäeval valitsus.

Miljardid tirtsud parvedes, millest mõned on sama suured kui Moskva, on laastanud Etioopiat, Somaaliat, Keeniat, Djiboutit, Eritreat, Tansaaniat, Sudaani ja Ugandat. 

Kõrbetirtsude paljunemisele on andnud hoogu üks rängimaid vihmaperioode piirkonnas viimase 40 aasta jooksul. 

Ekspertide sõnul on ohus märtsist maini kestev lõikushooaeg. Tirtsude marsruudile munetud munad kooruvad ja põllumajandusalasid võib tabada teine kõrbetirtsude laine. 

Kahjurite saabumine Lõuna-Sudaani võib osutuda katastroofiliseks, kuna kodusõja, põudade ja üleujutuste tõttu seisab juba kuus miljonit inimest, umbes 60 protsenti elanikkonnast, silmitsi tõsise näljahädaga. 

Tirtsud ületasid riigipiiri Ugandaga esmaspäeval, ütles Lõuna-Sudaani põllumajandusminister Onyoti Adigo Nyikiwec.

ÜRO Toidu ja Põllumajanduse Organisatsioon (FAO) on hakanud õpetama välja kohalikke elanikke ning varustanud neid mürgiga, et saaki tirtsude vastu kaitsta. 

ÜRO Toidu ja Põllumajanduse Organisatsioon (FAO) on hakanud õpetama välja kohalikke elanikke ning varustanud neid mürgiga, et saaki tirtsude vastu kaitsta. Fotol Uganda kaitsejõudude liikmed, kes mürgitamisest puhkepausi teinud.
ÜRO Toidu ja Põllumajanduse Organisatsioon (FAO) on hakanud õpetama välja kohalikke elanikke ning varustanud neid mürgiga, et saaki tirtsude vastu kaitsta. Fotol Uganda kaitsejõudude liikmed, kes mürgitamisest puhkepausi teinud. Foto: SUMY SADURNI/AFP

Putukamürgi pihustamiseks tahab Lõuna-Sudaani valitsus kasutada ka lennukit.

Varem sel kuul kuulutas Somaalia kõrbetirtsude tõttu välja eriolukorra. 

Kui praegust rohutirtsude sissetungi ei suudeta tagasi lüüa ning see levib, siis nimetatakse see ametlikult "kõrbetirtsunuhtluseks". Eelmisel sajandil oli kuus sellist nuhtlust, nendest viimane aastatel 1987-1989.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles