Politsei ootab kauplusevarguste kohta vihjeid

maaelu.postimees.ee
Copy
Kuivõrd kauplustesse ning tanklatesse on sisse murtud üsna robustselt, soovitab politsei kõigil poepidajatel oma ettevõtte turvanõuded üle vaadata alustades akendest ja ustest. Foto sündmuskohalt.
Kuivõrd kauplustesse ning tanklatesse on sisse murtud üsna robustselt, soovitab politsei kõigil poepidajatel oma ettevõtte turvanõuded üle vaadata alustades akendest ja ustest. Foto sündmuskohalt. Foto: Lõuna politseiprefektuur

Möödunud aasta lõpus hakkasid hajaasustusega maapiirkondades sagenema sissemurdmised kauplustesse ning tanklatesse. Alates novembrikuust kuni tänaseni on üle kogu Eesti politseile teada paarkümmend sellist juhtumit.

Valdav enamus neist on seejuures toime pandud just Lõuna-Eestis.

Lõuna prefektuuri politseikolonelleitnant Margus Sassi sõnul on kõnealuse varguslaine harjumuspärane muster selline, et öisel või varahommikusel ajal lõhutakse hajaasustusega piirkonnas kas kaupluse või tankla aken, uks või selle lukk, tormatakse kiirelt sisse ja võetakse esimene kättejuhtuv ning kergelt kättesaadav asi ning põgenetakse enne kui süütegu avastatakse või turvafirmale häire jõuab.

Sassi sõnul sobib kiirvarguseks kõik kauplusest kergesti kaasahaaravat – kassaraha, sigaretid, alkohoolsed joogid, ka toidu- ja tarbekaup.

Politseijuht lisas, et seni sündmuskohtadelt kogutud info ning nende paarikümne varguse sarnane käekiri annab politseiuurijatele põhjuse kahtlustada, et nende tegude taga on ühed ja samad isikud. Politseitöö nende varguste asjaolude ning kurjategijate tabamiseks jätkub.

Sass nentis, et kogukonna turvalisuse tagamisel saavad tegelikult abiks olla kõik need inimesed, kes on oma piirkonnas kahtlaseid isikuid või sõidukeid näinud ning selle info politseile edasi annavad.

  • Kiiret sekkumist vajav info tuleb koheselt edastada häirekeskuse telefonil 112 ning tähelepanekud ning vihjed, mis aitaks nende varguste uurimisele kaasa, on oodatud kas politseiuurija telefonil 53 312 856 või meiliaadressile louna.vihje@politsei.ee.

Ta lisas, et kuivõrd kauplustesse ning tanklatesse on sisse murtud üsna robustselt, soovitab politsei kõigil poepidajatel oma ettevõtte turvanõuded üle vaadata alustades akendest ja ustest ning lõpetades ukselukkude ning kassade ja seifide paiknemisega.

„Kuigi osal vargusohvriks langenud kauplustest olid olemas ka turvakaamerad ning nende salvestiselt on politsei saanud uurimiseks väärtuslikku infot, soovitame teistelgi kaupmeestele ja ettevõtjatele omaltpoolt alati panustada turvalistesse valvesüsteemidesse, millest on takkajärgi kurikaela kindlaks tegemisel väga suur abi,“ lisas Sass.

„Suureks abiks on ka turvaettevõtetega lepingute sõlmimine ning näiteks ka liikumisanduriga lisavalgustuse paigaldamine oma kaupluse juurde, mis vargal tegutsemise ebasoodsaks muudavad. Iga lisavigur ja tegur, mille läbimiseks vargal aega kulub, on ettevõtja mõistes efektiivne, sest liialt pikk askeldamine äratab teistes inimestes kahtlusi ning tõmbab ka kõrvaliste tähelepanu,“ loetles politseijuht poepidajate võimalusi oma vara kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles