Saaremaa veinitootja taaselustab ajaloolise joogi

maaelu.postimees.ee
Copy
Aroonia
Aroonia Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Novembris tegutsemisloa saanud Saaremaa veinitehas tõi välja oma esimese veini. Aroonia-õunaveiniks saadi inspiratsiooni kunagisest Muhu lauaveinist.

Praegune jooks kannab nime “Muhu aroonia-õunavein”. Selgub, et sarnast veini toodeti Muhus tegelikult ka nõukaajal ning et sellestsamast joogist sai Ideafarm OÜ looja ja tootearendaja Maria Kaljuste inspiratsiooni, vahendab ehemaitse.ee

“”Muhu lauaveiniks”, nagu me oleks tahtnud ja pidanud ajaloolise järjepidevuse nimel selle toote nimetama, tänastest EU direktsioonidest tulenevalt enam nimetada ei tohi, seega on endisaegse disainiga taasloodud sildil kirjas “Õuna-aroonia vein”,” selgitas ta.

Kaljuste sõnul on ta leidnud üles ka toonase retsepti ja raamatud, mille järgi omal ajal töötati.  Ka on ta jõudnud kokkuleppele sama Muhu õunaaia, kust siis õunu saadi, kui Muhus kunagi veini tehti,  ühe tänasepäeva omanikuga. 

  • Tegutsemisloa sai Saaremaa I Veinitehas novembris. Lisaks kodumaistele marjadele ja puuviljadele plaanitakse pudelisse villida ka näiteks porgandi- või tomativeine.
  • Veinitootmise planeeritud kogumaht aasta on 15 000 liitrit ning see valmib kodumaisest toorainest – marjadest, puuviljadest, rabarberitest jne.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles