Riigimetsa lisandus üle 300 kilomeetri uusi metsateid

maaelu.postimees.ee
Copy
Korras metsateed lubavad metsamaterjali metsast välja vedada pinnast kahjustamata.
Korras metsateed lubavad metsamaterjali metsast välja vedada pinnast kahjustamata. Foto: Sander Ilvest

Nii mõnelgi seenelisel on suu imestusest lahti vajunud, kui näeb keset metsa ehitatud uhket teed, mis justkui kuhugi ei vii. Ilmselt on tegu RMK metsateega, mis on rajatud peaasjalikult eesmärgiga, et metsamaterjali oleks võimalik iga ilmaga metsast välja vedada pinnast kahjustamata.

Mullu rekonstrueeris RMK olemasolevaid ja ehitas uusi metsateid kokku 328 kilomeetri ulatuses. Korras ja kvaliteetsed metsateed on vajalikud eelkõige selleks, et metsamaterjali oleks võimalik metsast välja vedada pinnast kahjustamata iga ilmaga, mis on praeguste soojade talvedega eriti oluline. Samuti lihtsustavad need looduskaitsetööde tegemist, kergendavad metsatulekahjude kustutamist ning muudavad mugavamaks looduses liikumise.

Suuremad tööd toimusid Pärnu maakonnas, kuhu rajati uusi teid 61 kilomeetrit. Pärnumaale järgnesid Rapla (53 km), Ida-Viru (39 km) ja Tartu (36 km) maakond.

„Lisaks metsateede rekonstrueerimisele ja ehitamisele tegeleb RMK ka nende hooldamisega. Selleks tehakse iga aasta teede kevadist ja sügisest hööveldamist, teekatte materjali uuendamist, teeäärte niitmist ja elumajade juures ka tolmutõrjet,“ selgitas Margus Reimann, RMK metsaparandustalituse juhataja.

Teede ehitusse panustas RMK mullu 13,8 miljonit eurot ja hooldusesse 5,3 miljonit eurot. Tänavu on metsateede rekonstrueerimiseks ja ehitamiseks planeeritud kokku 10 miljonit eurot, mille eest ehitatakse 200 km uusi metsateid. RMK omab kokku ligi 9500 km metsateid.

Lisaks rekonstrueerib RMK olemasolevaid maaparandussüsteeme. Kuivendussüsteeme on RMK maadel 500 095 hektarit ja neid enam juurde ei rajata, küll aga tuleb olemasolevaid hooldada ja rekonstrueerida. 2019. aastal tehti töid 20 000 hektaril 6,8 miljoni euro eest. Suuremad tööd toimusid Rapla, Tartu ja Ida-Viru maakondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles