Kuidas jõuab kodumaine forell meie toidulauale?

Tiit Efert
Copy
Forell. Foto on illustratiivne.
Forell. Foto on illustratiivne. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Pähkla kalasvatuse omanik ja juht Taneli Leivat kirjeldab, kuidas poole aastaga kasvavad kolme-neljasajagrammised forellimaimud kalakasvatuses kuni kahe ja poole kilogrammisteks ehk müügiks piisavalt suureks.

Kalamaimud jõuvad Kuresaarest mõne kilomeetri kaugusel Pähklas asuvasse kalakasvatusse samuti Saaremaalt Ösel Harvesti kasvandusest kolme-neljasajagrammisena.

Kalatoit jõuab Pähklasse aga hoopis Taanis asuvast Biomarist ja see on GMO-vaba. Leivati sõnul on parimad toorained kala jaoks kalajahu ja kalaõli. Aga need on börsikaubad ja nii kallid, et ainult nendest kalasööta toota ei saa.

"Kui nii teha, oleks punase kala hind praegusest ligi poole kallim,” selgitas Leivat.

Taneli Leivati sõnul on välikasvanduses kasvanud ka­lad kõige kvaliteetsemad. „Meil on kõik kontrollitud. Vesi on puhas ja toit kvaliteetne.”
Taneli Leivati sõnul on välikasvanduses kasvanud ka­lad kõige kvaliteetsemad. „Meil on kõik kontrollitud. Vesi on puhas ja toit kvaliteetne.” Foto: Tiit Efert

Seetõttu kasutatakse alternatiivseid tooraineid, nagu taimsed jahud ja õlid. „Maailmatasemel söödatootjad kasutavad mitmesugust toorainet, kuid kõige olulisem on, et sööt sisaldaks kindla hulga kalale vajalikke aminohappeid. See kindlustab alati ühtlase ja hea kala kasvu,” rääkis Leivat.

Taneli Leivat selgitab, et täiskasvanud kalad tõstetakse nädal enne müüki jaheda puhta allikaveega leotusvannidesse, et kaoks võimalik sööda-, vetika- ja mudamaitse. Mõistagi nad sel ajal enam süüa ei saa ning kala töötleb oma toiduvarusid oomega- kolm-rasvhappeks ning paradoksaalselt tõuseb ka kaal.

Kui kala võetakse veest välja, töödeldakse seda esmalt jäävees ja juba veerand tundi hiljem roogitakse. Roogitud kala viiakse jahutuskambrisse, kus on null kraadi, mis tähendab, et kala ei jäätu.

Suitsutamine toimub täisautomaatsetes suitsuahjudes. Toodete stabiilsuse tagamiseks juhitakse ahju tulev õhk läbi külmaseadmete, kus liigne niiskus eraldub. „Suitsuahi maksab sama palju kui mõne mehe Mersu,” kommenteeris Leivat.

Odava Norra punase kalaga on Pähkla kalakasvandusel raske konkureerida, seetõttu pannakse rohkem rõhku kvaliteedile. Ostjateks on restoranid, ettevõtted ja saarlased saavad ka kohapealt osta. Eriti populaarne oli kala kohalike seas jõulude ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles