Soome teadlaste mure: loodusfotograafide tõttu muutuvad karud liiga julgeteks

maaelu.postimees.ee
Copy
Loodusfotograafidele on pruunkarudest heade kaadrite saamine tõeline rõõm. Soome teadlased leiavad, et turistidele sellise teenuse pakkumisega on ehk liiale mindud, sest nende peibutamine toiduga muudab nende käitumisharjumusi. Lisaks harjuvad nad inimeste kohaloluga.
Loodusfotograafidele on pruunkarudest heade kaadrite saamine tõeline rõõm. Soome teadlased leiavad, et turistidele sellise teenuse pakkumisega on ehk liiale mindud, sest nende peibutamine toiduga muudab nende käitumisharjumusi. Lisaks harjuvad nad inimeste kohaloluga. Foto: S. Meyers/www.imago-images.de

Soomes tuntakse muret selle üle, kuidas loodusfotograafiaga seotud turism võib mõjutada metsas elavate karude käitumist. Loomad harjuvad liigselt inimestega ja kujutavad endast ohtu lähedalasuvate asulate inimestele ja matkajatele.

Loomade meelitamiseks toidu välja panemine ja ise varitsusonnist jälgimine on seal üks levinumaid viise pruunkarude jälgimiseks nende looduslikus elupaigas, kirjutab Yle.fi.

Soome Loodusvarade Instituudi teadusprofessor Ilpo Kojola ütleb, et ta sooviks näha rohkem ametlikke uuringuid selle kohta, kuidas selline turism mõjutab pruunkarusid. Tema sõnul on näha, et mõned neist on inimeste juuresolekuga harjunud.

Kojola sõnul teeb murelikuks, et loomad harjuvad inimestega, sest kuigi inimesed varjuvad, pole nad nähtamatud, ja loomad harjuvad nende kohaolekuga. “Karud harjuvad selliste olukordadega ja hakkavad toodavast toidust sõltuma ning seda ootama," selgitas professor.

Ka Soome turvatehnoloogia keskus Tukes uuris möödunud sügisel olukorda ja inspekteeris üheksat teenusepakkujat. Hinnanguliselt on neid Soomes kokku 25–30.

Agentuur avalduse kohaselt võimaldavad varitususpaigad ja peibutussöötmine turistidel pääseda suurte lihasööjate lähedale, kuid olukord kujutab endast ohtu kohalikele elanikele, matkajatele ja teistele väljas liikuvatele inimestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles