Metsamaa suurus on hoolimata raietest kasvanud (3)

maaelu.postimees.ee
Copy
Mets ja raielank.
Mets ja raielank. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Kuigi teede ääres on märgata hulka raielanke, on metsamaa suurus keskkonnaagentuuri andmetel viimase 20 aasta jooksul kasvanud.

Kui 20 aasta eest oli Eesti metsamaa pindala 2,245 miljonit hektarit, siis 18 aastaga on metsamaad juurde tulnud 86 tuhat hektarit ehk peaaegu 5000 hektarit aastas, vahendas "Aktuaalne kaamera. Nädal".

See aga ei tähenda, et kogu see ala oleks kaetud metsaga: 2,331 miljonist hektarist on metsaga kaetud ligi 2,149 miljonit hektarit ning ülejäänu on kas lage või on sealsed puud madalamad kui 1,3 meetrit.

Enamik Eesti metsades kasvavatest liikidest saab raieküpseks 60 kuni 80 aastaga, mis tähendab, et praegu raiutakse metsa, mis tekkisid ennesõjaaegsete ja sõjajärgsete raielankide peale või kollektiviseerimise käigus sööti jäänud põldudele.

"Raieaeg jõuab kätte siis, kui mets on küpseks saanud ja siis seda tehakse. Kuna küpseid metsi meil erametsades ja riigimetsas on praegu ka üsna palju, siis torkavadki need raied silma," selgitas Erametsaliidu tegevjuht Andres Talijärv.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles