Maaeluminister: kliimamuutuste leevendamiseks vajavad põllumehed riigi tuge

BNS
Copy
Maaeluministri Arvo Alleri sõnul avaldavad kliimamuutused põllumajandussektorile järjest suuremat mõju.
Maaeluministri Arvo Alleri sõnul avaldavad kliimamuutused põllumajandussektorile järjest suuremat mõju. Foto: Mihkel Maripuu

​Valitsuse kliima- ja energiakomisjon sai kolmapäeval ülevaate põllumajanduse kliimameetmetest ja rohetehnoloogiate arendamisest.

Peaminister Jüri Ratase sõnul ei jää kliimapöördest puutumata ükski sektor ning majanduskonkurentsis püsimiseks tuleb targalt tegutseda kohe.

„Me peame uuendama oma majandust ja arendama tehnoloogiaid nii, et see tooks kasu kõigile. Põllumajandus peab muutuma keskkonnahoidlikumaks ning rohetehnoloogiad peavad saama meie tuleviku majanduskasvu vundamendiks,” sõnas peaminister Ratas.

Ta rõhutas, et juba tänavuse riigi eelarvestrateegia arutelul peab väga tugevalt arvestama kliimapoliitikaga.

Eelkõige on seda võimalik teha läbi happeliste muldade neutraliseerimise, sõnnikukäitluse parendamise, taastuva energia kasutamise ja energiasäästu ning täppisväetamise.

Maaeluministri Arvo Alleri sõnul avaldavad kliimamuutused põllumajandussektorile järjest suuremat mõju.

„Samas saab põllumajandussektor omalt poolt anda panuse, et kliimamuutusi leevendada ja nendega kohaneda. Eelkõige on seda võimalik teha läbi happeliste muldade neutraliseerimise, sõnnikukäitluse parendamise, taastuva energia kasutamise ja energiasäästu ning täppisväetamise. Selleks, et hinnata olukorda põllumajandusettevõtetes ja hinnata erinevate praktikate ja tehnoloogiate mõju kliimamuutustele, tuleb läbi viia auditeid, uuringuid ja pilootprojekte. Kõigi nende väljakutsetega toimetulekuks vajab põllumees ka olulist riigi poolset tuge,” lausus Aller.

Riigi eelarvestrateegia aruteludeks valmistab maaeluministeerium ette täpsema kava, milliseid investeeringuid on sektoris selleks vaja.

  • Kliima- ja energiakomisjoni juhib peaminister ning selle alalised liikmed on keskkonnaminister, majandus- ja taristuminister, rahandusminister, haridus- ja teadusminister, kaitseminister ja välisminister.
  • Oma ettepanekud esitab komisjon valitsuse istungile või kabinetinõupidamisele.
  • Sel korral osalesid istungil lisaks tavapärasele koosseisule maaeluminister ning väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles