Aasta loom võib öösel pintslisse pista 300 sääske

maaelu.postimees.ee
Copy
Selle aasta loom on nahkhiir.
Selle aasta loom on nahkhiir. Foto: Elmo Riig

2020. aasta loomaks kuulutatud nahkhiir on zooloog Lennart Lennuki sõnul: tegemist põneva imetajaga, kes võib ööga läbida 200 kilomeetrit ja kes on oluline putukaarvukuse ohjamisel.

Lisaks on ta hea tolmeldaja ja seemnete levitada. Lennuk tõi R2 hommikuprogrammile antud intervjuus välja, et Ameerikas tehti uurimus, kus uuriti, et kui nahkhiiri peaks asendama põllumehed, siis peaks selleks kulutama umbes 50 miljonit dollarit.

Lennuk lükkas ümber ka kaks nahkhiirtega seonduva müüti. Esiteks müüdi, et nahkhiired on pimedad. Pimedas näevad nad isegi paremini kui inimene. Orienteeruvad nii kajalokatsiooni kui silmade abi.

Teiseks müüdiks on see, et nahkhiired imevad verd. Tema sõnul on tõesti kolm liiki, kes seda teevad, kuid need elavad Kesk-Ameerikas. Kui kokku on nahkhiiri 1400 liiki, on see kaduvväike osas. “Eestis ei tasu sellist asja karta, et nahkhiir tuleb verd imema,” lisas ta.

Nahkhiirtel on Lennuki sõnul oluline roll ka putukaarvukuse kontrollimisel. “Ta võib ühe ööga 300 sääske pintslisse pista,” tõi ta näiteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles