Eesti ja Läti lähistel asuvast farmist teatati ohtlikust lammaste rõugete puhangust (2)

Copy
Lambakari heinamaal.
Lambakari heinamaal. Foto: Marko Saarm / Sakala

Venemaal Pihkva oblastis teatati Eesti ja Läti lähistel asuvas farmis lammaste ja kitsede rõugete puhangust.

Puhangust teatati Puškinskije Gorõ rajoonis tuhandepealises lambakarjas, ütles Läti veterinaaramet ja ärgitas lähedalasuvaid põllumehi ettevaatusele.

Farm, kus haigus tuvastati, asub Läti piirist umbes 50 kilomeetri ja Eesti piirist sajakonna kilomeetri kaugusel.

Seni pole Lätis teatatud ühestki lammaste või kitsede rõugete juhtumist. Mõlemad haigused on äärmiselt nakkavad ning tapavad umbes 80 protsenti haigestunud loomadest. 

Lammaste ja kitsede rõuged on väga nakkav, ägedalt kulgev lammaste ja kitsede haigus, mis iseloomustub naha ja limaskestade mädavillilise lööbega.

Eestis pole veterinaar- ja toiduameti andmetel lammaste ja kitsede rõugeid diagnoositud. Haigus esineb enamikus Aafrika ja Lähis-Ida riikides.

Harva on kitsede rõugeviirus põhjustanud kahjustusi ka küülikutel, põhjapõtradel ja inimesel. Inimene ei haigestu lammaste rõugetesse, kuid Rootsis isoleeritud kitsede rõugeviirus põhjustas haigete kitsedega kokkupuutunud inimeste kätel rõugelaadset löövet.

Lammaste rõugete puhul esineb suuri erinevusi eri tõugude haigestumise raskusastme vahel, eriti raske on haiguse kulg peenvillalammaste hulgas. Tallede suremus võib olla 50-80%.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles