Klaasist kõrred on tahetud kaup

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Värviliste klaaskõrte tegemine on pikem ja keerukam protsess.
Värviliste klaaskõrte tegemine on pikem ja keerukam protsess. Foto: Aleksandra Pavlenkova

Olustvere mõisa klaasikojas valmivad klaaskõrred koguvad populaarsust ja pärast seda, kui need Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu mardilaadal kõneka toote auhinna said, on Aleksandra Pavlenkova kõrretegu ka laiema avalikkuse ette jõudnud.

„Ei oskagi öelda, aga mõnisada vast,” vastas ta küsimusele, kui palju klaasist joogikõrsi on juba müüdud. Inimesed tahavad enamasti osta kõrrekomplekti, kus üks värviline ja teine läbipaistev sees. Kui värviliste kõrte tegemine on pikem ja keerukam käsitöö, siis läbipaistvatega on lihtsam. Nende jaoks tellib Pavlenkova klaastoru, lõikab valmis sobiva pikkusega kõrred, lisab oma lihvi ja dekoreerib.

Värviliste kõrte tegu algab sellest, et 1150kraadisest ahjust võetud klaas rullitakse klaasipuru sees ning tekkinud värvilisest massist puhutakse mull, mille otsast tõmmatakse pikk toru. Kui klaas on lõpuks jahtunud, lõigatakse see kõrrepikkusteks juppideks, teravad otsad lihvitakse sirgeks ja poleeritakse. Tulemuseks on pehme ja mõnusa servaga joogikõrs.

Klaasikunstnik jutustas, et tegelikult on maailmas ammu mõeldud sellele, kuidas plasti asendada. Kõrsi on tehtud nii metallist kui ka looduslikust materjalist, näiteks bambusest või pilliroost. „Klaas polnud siin nii populaarne,” selgitas ta oma valikut ja ütles, et eks tehastes oleks muidugi lihtsam ja odavam taolisi klaaskõrsi toota. Tavalisi klaastorusid joogi jaoks saab ka näiteks AliExpressist tellida, aga tema tehtu liigitub Eesti käsitöö ­alla.

Klaasikunstnik jutustas, et tegelikult on maailmas ammu mõeldud sellele, kuidas plasti asendada.

Klaasi kasuks joogikõrre materjalina räägib selle vastupidavus ja hügieen. Pavlen­kova tähendas, et metallist tehtud joogikõrs ju läbi ei paista. „Me ei näe, mis elu seal sees toimub ja seda on raske puhastada.” Bambusest kõrtega on sama lugu. Need ei pruugi alati piisavalt niiskust taluda ja puhastada on keerukam. Klaas jällegi ei reageeri veega ja paistab läbi. „Kui kõrsi just maha ei viska, siis need jäävad väga kauaks alles. Ikkagi klaas ju,” lausus ta.

Igatahes saab Pavlenkova nüüd rohkelt kõrsi valmistada. Enamasti teeb ta sada tükki korraga, sest nii on tõhusam. Tuleb toru valmis teha või tellida, kõrteks jaotada ja kaunistada. Klaasist joogikõrre hind Olustveres on kuus kuni kaheksa eurot. Kõrtele annab meister kaasa väikese harja, et neid saaks korralikult puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles