Jõuluajal söövad eestlased tuhandeid kilomeetreid verivorste

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Verivorstid.
Verivorstid. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kogused on hoomamatult suured! Nii kõlab vastuseks, kui uurida kaupmeestelt ja lihatootjatelt, kui palju jõulude ja aastavahetuse ajal eestlased verivorsti ja ahjuliha koju varuvad.

Ainuüksi Atria lihatööstuses kulub verivorstiteoks 600 kilomeetrit loomasooli. Jah, te ei lugenud valesti, ühe lihatööstuse verivorste ritta pannes saaks vorstiketi, mis ulatub Tallinnast Vilniusesse.

Atria müügidirektor Meelis Laande nimetas, et detsembris kulub neil verivorstide valmistamiseks ligikaudu 40 tonni toiduverd, lisaks 350 000 meetrit sea- ja 250 000 meetrit lambasooli. Liha läheb majast välja umbes 300 tonni, kui arvestada hulka singid, praed ja värske liha.

Jõulukuul kasvab liha­toodete müük eelnevate sügiskuudega võrreldes viiendiku võrra. „Detsember on teise poolaasta suurim müügikuu. Enamasti jääb see mõnevõrra alla jaanikuule, kuid mullu ületas jõulukuu müük jaanikuu oma,” sõnas Laande.

Tootmise teeb keeruliseks, et ligemale pool verivorstidest müüakse jõulueelsel nädalal. Seega jäävad suurimad toodangu väljastamise päevad kolm-neli päeva enne jõululaupäeva.

„Nagu eelnevatel aastatel töötab tootmine hiljemalt kuu keskpaigast ka nädalavahe­tustel,” nimetas Laande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles