Metsanduse toetusrühm: looduskaitseseadus vajab muutmist

maaelu.postimees.ee
Copy
Paegustes seadustes  puuduvad konkreetsed piirid loodusobjekti kaitse alla võtmise menetluse kestusele: loodusobjekti kaitse alla võtmine võib venida aastaid ning metsaomanike majandustegevus on põhjendamatult piiratud.
Paegustes seadustes puuduvad konkreetsed piirid loodusobjekti kaitse alla võtmise menetluse kestusele: loodusobjekti kaitse alla võtmine võib venida aastaid ning metsaomanike majandustegevus on põhjendamatult piiratud. Foto: Henn Soodla

Riigikogu metsanduse toetusrühm kohtus teisipäeval keskkonnaministeeriumi, keskkonnaameti ja Eesti Erametsaliidu esindajatega, et arutada metsaomanike paremat kaasamist looduskaitseliste küsimuste lahendamisel.

„Looduskaitse peab olema sama efektiivne nagu iga teine eluvaldkond. Ainult nii suudame me tagada kliima muutuste vastu seatud eesmärkide täitmise koos loodusväärtuste säilimisega,“ ütles metsanduse toetusgrupi esimees Heiki Hepner.

„Mitmed seni lahendamata küsimused panevad metsaomanikud põhjendamatult keerulisse olukorda ning paremini saaks kasutada ka digiühiskonna vahendeid.“

Hepneri sõnul puuduvad praegustes seadustes konkreetsed piirid loodusobjekti kaitse alla võtmise menetluse kestusele. Samuti on ebapiisav metsaomaniku informeerimine tema kinnistul leitud kaitset vajavast liigist ja kaitstava ala piire füüsiliselt kätte ei näidata.

„See on tekitanud situatsiooni, kus loodusobjekti kaitse alla võtmine võib venida aastaid, metsaomanike majandustegevus on põhjendamatult piiratud, lahendamata on majandusliku väärtuse vähenemise riisiko ja piisavalt ei ole kaitstud ka loodusväärtused,“ loetles Hepner.

Kõik osapooled leidsid, et teema vajab lahendamist ja looduskaitseseadus võimalikult kiiret muutmist. Keskkonnaameti poolt toodi välja ka kitsaskohad, mis seni on takistanud efektiivset tegutsemist.

Järgmiseks aruteluteemaks valis metsanduse toetusgrupp metsauuendusega seotud küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles