Eesti teadlased loovad väetisena kasutatavaid põlevkivituha graanuleid

maaelu.postimees.ee
Copy
Eesti Energia müüb välja umbes 300 000 tonni põlevkivituhka aastas, mis on aga kõigest kaks kuni neli protsenti kogu tekkinud põlevkivituhast.
Eesti Energia müüb välja umbes 300 000 tonni põlevkivituhka aastas, mis on aga kõigest kaks kuni neli protsenti kogu tekkinud põlevkivituhast. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti maaülikooli teadlased ja põllukultuuride klaster arendavad välja põlevkivituha graanuleid, mida saaks edukalt mulla happelisust neutraliseeriva lubiväetisena põllumajanduses ära kasutada.

Põlevkivituhka on väetisena kasutatud juba nõukogude ajast, kuid tõhusalt pole suudetud seda graanuliteks teha. Praegu proovitaksegi maaülikooli laborites katsete abil välja selgitada, kuidas põlevkivituha graanulile juurde anda võimalikult suur lisaväärtus, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Põldude häda ongi see, et lisaks need mullad, mis hapud, kipuvad olema ka üsna toitainete vaesed ja et saavutada mitu võitu korraga, siis me üritame ka teiste toitainetega seda graanulit rikastada," selgitas maaülikooli maakasutuse ökonoomika professor Alar Astover.

Maaülikooli teadlastel on plaan põldudel granuleeritud põlevkivituha tootmiskatsetega alustada ülejärgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles