Briti talunikud kritiseerivad BBC-d lihavastasuses

maaelu.postimees.ee
Copy
BBC hommikuprogrammis öeldu nörritas Briti talunikke.
BBC hommikuprogrammis öeldu nörritas Briti talunikke. Foto: Anthony Devlin/PA Wire/PA Images

Põllumajandustootjad väljendasid oma pettumust BBC suhtes, sest kanali hommikuprogrammis kõlasid taas lihasöömist kritiseerivad väited, mis talunike sõnul on tõestamata või koguni valed.

Neljapäevahommikuses programmis tutvuti sel päeval ilmunud ajalehtedega ja ajalehti sirvis Alpesh Patel koos saatejuht Sally Bundockiga. Vestluse jõudis Hiina aina kasvava sealihapuuduseni, mille põhjuseks sigade Aafrika katk, kirjutab FarmingUK.

Bundock küsis Patelilt, kes on tuntud veganina, mida ta arvab taimepõhisest sealihast ja kuidas seda saaks kasutada tekkinud puudujäägi katmiseks.

Patel, kes tunnistas ka eetris, et on investeerinud ettevõttesse Beyond Meat, mis tegeleb taimse liha tootmisega, vaatas otse kaamerasse ja teatas: “Kui soovite keskkonda ja oma tervist säästa, siis lõpetage mitte ainult sealiha vaid ka teiste lihade söömine. Ärge muutke oma keha surnuaiaks."

Saatejuhi küsimusele, mida arvab Patel sellest, et ka taimse liha suhtes tehakse kriitikat, sest see on ületöödeldud ja sisaldab palju soola, väitis Patel, et igal juhul on seda parem süüa kui loomset valku ning ka teadus on tema poolel.

Avaldus pälvis paljude tootjate ja talunike pahameele, mida nad väljendasid sotsiaalmeedias, ja leidsid, et selline seisukoht oli ühepoolne, esitati tõestamata fakte ja avaldus sai riigitelevisioonis ebaproportsionaalselt palju tähelepanu.

Ka Briti farmerite ühenduse asepresident Stuart Roberts võttis sõna, öeldes, et "hea" taimse toidu ja justkui "halva" lihatoodangu vastandamine ei ole kohane.

Saates esitatud lihtsustatud üldistused ei aita tema sõnul kedagi, kui soovitakse teha teadlikku valikut kas keskkonna jätkusuutlikkuse või tervisega seotud põhjustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles