Hiina sealihapuudus tõstab ka kana- ja loomaliha hindu

maaelu.postimees.ee
Copy
Sealiha võib peagi Eestis kallineda
Sealiha võib peagi Eestis kallineda Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Hiinas leviv sigade Aafrika katk on tõstnud sealiha hinna Euroopa Liidus kuue aasta kõrgeimale tasemele. Et hiinlased peavad neid tabanud sealihapuudses leidma sellele asendusi, tõusevad tõenäoliselt ka kana ja veiseliha maailmaturuhinnad.

Euroopa Liidus on keskmine hind tõusnud aasta algusega võrreldes üle kolmandiku ja on nüüd kuue aasta kõrgeim, kirjutab Talouselama.fi.

Hollandi Robobanki hinnangul väheneb Hiinas sigade arv aasta lõpuks 2018. aastaga võrreldes enam kui 50 protsenti. Kuna sealiha on hiinlastes kõige tavalisem valguallikas, tuleb sellele leida asendaja, seega tõusevad tõenäoliselt ka kana ja veiseliha hinnad maailmaturul.

"Me räägime praegu suurest globaalsest muutusest, sest Hiina tarbib ja toodab üle poole maailma sealihast," ütles Atria tegevjuhi Juha Gröhn, kelle sõnul mõjutab hinnatõus peagi ka tarbija rahakotti.

Ehkki seakatk suurendab Hiina nõudlust Soome sealiha järele, rõhutab Gröhn, et Atria ei rõõmusta selliste toiduprobleemide üle kunagi.

“Viirus on nii laialt levinud, et selle kõrvaltoimed on ettearvamatud. See mõjutab otseselt näiteks taimekasvatust ja ülemaailmset nõudlust sööda järele,” lisas Gröhn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles