Galerii: Maa Elu lugejate hoidised pakkusid üllatusi

Näitus "Kannikese vahva sahver". Foto: Erakogu
maaelu.postimees.ee
Copy

Maa Elu lugejad on meie üleskutse peale saatnud juba mitmeid fotosid oma uhketest hoidisteriiulitest ja maistvatest keedisepurkidest.

Hoiatus: fotod võivad tekitada vastupandamatut isu asuda hoidistama või avada mõni talveks varutud moosipurk.

Kui ka Sina soovid oma sügisel tehtut teistega jagada, siis saada see aadressil maaelu@ajaleht.ee.

Meie üleskutsele reageeris ka Tartu lasteaed Kannike, kus oli mihklipäeva ja sügise auks näitus "Kannikese vahva sahver", mis on veel ka praega uudistamiseks üleval.

Lasteaia õppealajuhataja Helina Muruaas selgitas, et kõikide rühmade lapsevanemad tõid sahvrisse vahvaid hoidisid, mida on kodus sellel suvel ja sügisel valmistatud.

“Üllatus oli suur, kui toredaid hoidiseid on tehtud. Küll soolaseid, magusaid, hapusid ja kibedaid. Kaunistatud vahvasti. Soovime seda toredust ka teiega jagada. Alati ei pea maitsema, silmadega on ka tore süüa!” lisas ta.

Kersti aga pani meie poole teele sügisese foto, mis tegi kogu toimetusel tuju väga heaks. See on üks tõeliselt hoidmist väärt hoidis!

Foto: Lugeja foto

Sirje Tooding Räpinast kirjutas oma foto kommentaariks: “Suvi on purki püütud ja pikk talv võib tulla. Sügiseks saavad kõik riiulid täis, uueks saagiks enamus ka söödud.”

Tooding lisas, et lemmikhoidisteks on erinevad ploomimoosid, eriti koos teiste viljadega. “Eelmise aasta lemmik oli pirni-ploomimoos. Sellel aastal katsetasin kollase ploomi moosi apelsiniga ja sai päris hea. Ainult ploomist `Emma Leppermann` keedetud moos on sellel aastal samuti tõesti mõnus ja hea,” lisas ta.

Ploomimoosi tegemiseks paneb Tooding ploomid kuuma vette. Kui kestad lõhenevad, siis tõstab nad sõelale ja nüüd on kestade eemaldamine lihtne. Luuseemned võtab ta välja ja viljaliha keedab moosiks, lisades suhkrut tunde järgi.

Uhke kelder, mille perenaiseks Sirje Tooding. Kui sügiseks saavad riiulid täis, on uueks hoidistamishooajaks enamik hoidiseid söödud.
Uhke kelder, mille perenaiseks Sirje Tooding. Kui sügiseks saavad riiulid täis, on uueks hoidistamishooajaks enamik hoidiseid söödud. Foto: Sirje Tooding

Juta Hõbemäe saatis meile foto oma hoidisteriiulist, mis teeks iga perenaise uhkeks. “Retsepte on väga palju, aga lemmikuks on tšillimoos paprikast, tomatist, küüslaugust soola, pipra, äädika, suhkru ja väikese punelisandiga. Ja muidugi tšillikaun!” tõi ta välja ka oma pere lemmikhoidise.

Uhke hoidisteriiul. Pere lemmikuks on tšillimoos.
Uhke hoidisteriiul. Pere lemmikuks on tšillimoos. Foto: Juta Hõbemäe

Luule Sein saatis fotosid heast ja maitsvast klassikast. “Minu purgid omas keskkonnas, keldris ärasöömist ootamas. Kombinatsioon puna-rohe-kollasest on sügisele nii omane ja silmale ilus vaadata. Purgi sisu tavaline: kurk, tomat, paprika, aeduba, sibul. Maitseks ikka sool, suhkur, äädikas ja maitselehed,” kirjeldas ta.

Tiiu Zibo jagas mitmeid fotosid oma hoidistest ja oli nõus jagama ka neid aja jooksul kogutud retsepte, mida ta ise oma hoidiste valmistamiseks on kasutanud.

Õunapüree Emalätte allikaveega.
Õunapüree Emalätte allikaveega. Foto: Tiiu Zibo

Vähemagus õunahoidis, mis sobib nii dessertide valmistamiseks kui ka niisama maiustamiseks. Võib pakkuda ka beebidele

Koostisosad: 1 kg puhastatud õunu, 100g suhkrut ja 0.5 dl allikavett

Pese õunad, koori, lõika neljaks või viiludeks ja eemalda südamikud. Suhkur on arvestatud puhastatud õuna kaalu järgi).

Pane õunad, suhkur ja vesi potti ning kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel 15-20 minutit, kuni õunad on täiesti pehmed ning katki keenud. Jaota moos kohe kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Säilita hästi külmas, kuna püree on vähese suhkruga.

Anita kabatšokisalat
Anita kabatšokisalat Foto: Tiiu Zibo

Anita kabatšokisalat (retseptis kogused nii, nagu valmistas seda Tiiu Zibo)

Mina lisasin 1,5 kg kabatšokki, 1 suur paprika, 2 suurt sibulat, 1 keskmiseühe küüslaugu ja  tšillipipra kauna. Lisasin 1,5 kg kabatšoki kohta 680/700 g ökoloogiselt kasvatatud tomatitest valmistatud tomatipüreed, 100 g öko roosuhkrut, 100 g oliiviõli, 3 tl ökoloogilist meresoola ja 1 spl äädikat

Tükelda kabatšokid, paprika, sibul, küüslauk, tšilli suurde potti. Lisa potti õli, äädikas, tomatipasta, sool, suhkur ja sega. Tõsta pott pliidile, lisa vesi, keeda madalal kuumusel aeg-ajalt segades 35 minutit. Tõsta salat kuumalt purkidesse. Sobib jahedalt salatiks, aga võib ka kuumutada.

Kaunis pohlakeedis, mis taaskord valmistatud Taevaskojas asuva Emalätte allikaveega.
Kaunis pohlakeedis, mis taaskord valmistatud Taevaskojas asuva Emalätte allikaveega. Foto: Tiiu Zibo

Pohlakeedis

1,25 kg ( u 2,5 l) veel mitte täiesti valminud pohli, 0,5 l allikavett ja 1 kg orgaaniliselt kasvatatud roosuhkrut või tavalist suhkrut

Pane marjad koos veega potti, lase aeglaselt keema ning lase 10 minutit podiseda. Tõsta keedunõu tulelt ja hakka väikeste koguste kaupa lisama suhrut, segades tömbiotsalise puu-või plastlusikaga pidevalt põhjast. Lisa uus suhruportsjon alles siis kui eelmine on lahustunud. Hoidis on valmis kui kogu suhkur on lahustunud ning keedis ise paksenenud. Jaota moos kohe kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Kõrvits Taevaskoja Emalätte allikaveega.
Kõrvits Taevaskoja Emalätte allikaveega. Foto: Tiiu Zibo

Kõrvitsasalat

Koostisained: 1 kg tükeldatud kõrvitsat, 1 l vett või allikavett, 250 g suhkrut (mina tegin maheda roosuhkruga), 8 tk nelgitera, veidi vürtsi, pipraterad, 1 tk kaneelikoort, 3 spl sidrunihapet või äädikat, 1 tl muskaatpähklit (mina ei pannud, aga võib proovida)-

Tükelda kõrvits sobiva suurusega kuubikuteks ning pane suurde potti koos suhkru ja ½ koguse äädika/sidrunhappe lahusesse /võib ka kogu koguse äädikat / sidrunhappe seisma vähemalt 1 ööks.

Panin õhtul sidrunhappe-suhkrulahusesse ja keetsin kõrvitsa järgmisel õhtul.

Lisa järgmisel päeval potti ülejäänud äädikas/sidrunhape ja maitseained.

Keeda tasasel tulel kuni kõrvits muutub klaasjaks, umbes 30 minutit. Vaata ise, et kõrvits on parasjagu pehme, kuid samas krõmps.

Võta pott tulelt ja aseta kõrvitsatükid purkidesse, lisa marinaad. Maitseaineid ära purkidesse pane, sest muudavad kõrvitsa tükid tumedaks. 

Maitseained korja välja või veel lihtsam, pane marinaadi sisse maitseained marlitüki sees.

Kui ka Sina soovid oma tehtut jagada, saada foto ja tekst aadressil maaelu@ajaleht.ee ja tunneme kõik koos Eesti hoidistamiskunsti üle uhkust!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles