Piimandussektori tulevik on tume: piima hind võib langeda 2000. aasta tasemele

maaelu.postimees.ee
Copy
Piimatootjad peavad tuleviku- ja investeerimisplaane tehes pigem konservatiivseks jääma.
Piimatootjad peavad tuleviku- ja investeerimisplaane tehes pigem konservatiivseks jääma. Foto: Cseh Ioan / PantherMedia / Cseh Ioan

Mullune aasta põllumees Jaan Metsamaa sõnas Kuku raadio saates Maatund, et piimandussektoris tuleb valmis olla halvimaks. “Tuleb üle vaadata kõik järgmiseks aastaks planeeritud investeeringud ja teha väga konservatiivne eelarve ning olla valmis selleks, et järgmisel aastal tuleb piimatooteid toota kahjumiga.”

Eelmisel nädalal kogunesid Rakveresse Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja traditsioonilisele piimafoorumile piimatootjad ja -töötlejad üle Eesti.

Jaan Metsamaa.
Jaan Metsamaa. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Harjumaa piimatootja Jaan Metsamaa aktsiaseltsist Metsaküla Piim ütles kuuldut kokku võttes, et olukord on väga ärevustekitav.

Põllumeestele esinenenud ülemaailmse piimandusalase nõustamisorganisatsiooni  GIRA analüütiku Christophe Lafougere sõnum oli ärevustekutav - piimahinnad on langustrendis, see süveneb jaanuaris-veebruaris veelgi ning commodity-toodete, nagu juustu, või ja piimapulbri puhul, võib hind langeda 2000. aasta tasemele.

“Tulevik 2020. aastal paistab põllumemehel suhteliselt mustades värvides,” lisas Metsamaa.

Ta lisas, et põhjuseks saab tuua USA-Hiina kaubandusvaidlused, samuti ei oska keegi veel ennustada täpselt Brexiti mõju. Lisaks kehtestas USA äsja euroliidu juustu- ja veinitoodeletel 25% tollimäära, mis mõjutab Euroopa, aga eriti just Baltikumi piimatootjaid.

Kui Euroopa tarbib 90% toodetavast piima ise ära, siis just Baltikumi piirkond, kus toodetakse piima rohkem, kui ise tarbitakse, sõltub palju ekspordist, ja sellele piirkonnale mõjub otsus Metsamaa sõnul väga valusalt.

Kuula Maatundi siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles