Põllumajanduse start-up võitis parima noore Euroopa ettevõtte auhinna

maaelu.postimees.ee
Copy
eAgronomi põllumajandustarkvara sai kõrge tunnustuse. Pildil kuvatõmmis.
eAgronomi põllumajandustarkvara sai kõrge tunnustuse. Pildil kuvatõmmis. Foto: eAgronom

Eesti start-up eAgronom kuulutati seitsmendat korda toimunud Noorte Ettevõtlusauhindade võistluse võitjaks. eAgronomi tunnustamisega soovis žürii muu hulgas anda ka signaali, et põllumajandus on sektor, millega võiksid ka noored rohkem tegeleda.

«Meid tõeliselt inspireeris eAgronomi lugu ja Robini suur tahtejõud ja soov tegeleda ühe maailmas oleva väga olulise probleemiga – jätkusuutlikkus põllumajanduses,» kommenteeris Ameerika Kaubanduskoja Euroopas, AmCham EU tegevjuht Susan Danger.

«eAgronomil on tugev ärimudel ja neil on ka laiem mõju ühiskonnale. Meil on väga hea meel, et saame toetada selliseid noori ja andekaid ettevõtjaid, sest just nemad on Euroopa majanduse tulevik.»

Ettevõtte asutasid Robin Saluoks (vasakul) ja Stenver Jerkku.
Ettevõtte asutasid Robin Saluoks (vasakul) ja Stenver Jerkku. Foto: eAgronom

Rahvusvahelise žürii hinnangul väärib eAgronom auhinda, kuna panustab oma innovaatilise lähenemisega keskkonnasäästlikkuse ja bioloogilise mitmekesisuse tagamisse põllumajanduses. Seda eriti ajal, kui põllumajandus Euroopas seisab suurte muutuste ja väljakutsete ees, alustades tootmistõhususest kuni jätkusuutlikkuseni.

Põllumajandustarkvara pakkuv eAgronom on nii asutatud, rahastatud kui ka arendatud põllumeeste enda poolt. Ettevõtte asutajaks on varem edukalt õpilasfirmaga tegelenud Junior Achievement Eesti vilistlane Robin Saluoks, kes otsis paremat tarkvara oma isa talupidamise haldamiseks.

Me oleme täiesti kindlad, et kõige kasumlikum põlluharimise viis on samas ka kõige kasulikum keskkonnale.

Oma esimese programmiversiooni loomiseks õppis Saluoks selgeks programmeerimise ning tänaseks kasutavad tema eAgronomi tarkvara sajad põllupidajad seitsmes riigis.

eAgronom organiseerib põllupidaja andmekogusid, automatiseerib paberitööd ning pakub võimalikke lahendusi.

«Meil on ülimalt hea meel, et meie ettevõtet otsustati nii väärika auhinnaga tunnustada,» märkis eAgronom kaasasutaja Robin Saluoks. «Me oleme täiesti kindlad, et kõige kasumlikum põlluharimise viis on samas ka kõige kasulikum keskkonnale. Selle auhinnaga loodame eAgronomi veelgi edasi arendada ja laiendada oma tegevust Euroopas ja terves maailmas.»

Saluoks alustas ettevõtluses edukalt juba väga noorelt – aastal 2013 lõi ta koos kahe klassikaaslasega teadusetendusi pakkuva õpilasfirma Kolm Põrsakest, mis võitis samal aastal Eesti parima õpilasfirma tiitli ning tõi hiljem koju Euroopa parima õpilasfirma auhinna. Möödunud aastal pälvis Saluoks ka Eesti aasta noore ettevõtja tiitli.

  • Ameerika Kaubanduskoja Euroopa Noorte Ettevõtjate auhinda antakse välja koostöös Junior Achievement Euroopaga ning selle eesmärk on innustada ja toetada noorte ettevõtlikkust.
  • Võitja pälvib rahalise toetuse 10 000 eurot ning ühe aasta vältel mentorlust Ameerika Kaubanduskoja tunnustatud liikmetelt.
  • eAgronomi kõrval pääses finaali ka teine Eesti ettevõte Edumus, mis vahendab eksperte koolidesse õpetama ning Hispaania ettevõte Biofy, mis toodab kasutatud plastist kütust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles