Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

Bakterite karjatamine võib kümne aastaga piima- ja lihatööstuse pankrotti ajada

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Labor. Pilt on illustratiivne.
Labor. Pilt on illustratiivne. Foto: Dawid Kalisinski / PantherMedia / Dawid Kalisinski

Bakterite ja teiste mikroorganismide abil valgu tootmine on muutunud odavamaks sedavõrd kiiresti, et tõotab ajada kümne aasta pärast pankrotti suure osa piima- ja lihatööstusest.

R2 tehnikakommentaaris kõneles Kristjan Port, et suur osa toidulisanditest ja enamus vitamiinidest toodetakse mikroorganismide fermentatsiooni abil juba praegu ning fermentatsiooni teel mikroorganismidest toiduvalgu tootmine nõuab võrreldes karjapidamisega 100 korda vähem maad, toimub paarkümmend korda kiiremini, vajab kümme korda vähem vett, tekitab suurusjärgu võrra vähem jäätmeid ja toodaks tervikuna toiduvalku 10-25 korda tõhusamalt.

Ainukeseks küsimuseks on jäänud hind. Uue sajandi alguses oli teatud kindla struktuuriga valgu kilogrammi tootmise hind umbes miljon dollarit, tänaseks on hind langenud umbes 100 dollarini ja kümne aasta peale ennustatakse languse jätkumist, mis tähendab, et tasahilju kulgev protsess ohustab loomakasvatust ja piimatööstust pankrotilainega.

Loe pikemalt SIIT.

Tagasi üles