Osa kapsast jääb põllule, sest muidu kukuks hind liiga alla

maaelu.postimees.ee
Copy
Kapsakoristamine on füüsiliselt raske töö, mida eestlased pole nõus enam tegema. Tootjaile on siin päästerõngaks ukrainlased.
Kapsakoristamine on füüsiliselt raske töö, mida eestlased pole nõus enam tegema. Tootjaile on siin päästerõngaks ukrainlased. Foto: Tomi Saluveer/Lõuna-Eesti Postimees

Tänavu kasvas meie põldudel sedavõrd rikkalik köögiviljasaak, et suurtootjad jätavad mingi osa sellest koristamata, sest muidu läheks toodete müügihind veelgi rohkem alla.

Köögiviljakasvatajad kinnitasid Maa Elule, et tänavune porgandi-kapsa-peediaasta tuleb hea. See ei tähenda aga edukat aastat tootjatele, vaid pigem head aastat tarbijatele, sest suur saak langetab hindu.

„Saagikuse osas ei saa suve üle kurta,” rääkis OÜ Kadarbiku Köögivili juht Ville Pak, kelle põllumajandusmaad asuvad Harjumaal. „Suur saagiaasta võrdub meie jaoks pigem kehva hinna-aastaga. Ülihea saak ei ole kunagi tootjat õnnelikuks teinud – eks kõik tahavad siis müüa ja hinnad kukuvad kolinal alla.”

Kadarbiku talu jaoks on tähtis koristada põllult strateegiline varu. „Kui vajalik kogus käes, siis üle selle me koristama ei hakka – isegi siis, kui on väga hea saak,” ütles mees, kelle sõnul jääb suur osa toodangust tänavu põllule. „Tühja tööd pole ju mõtet teha, pealegi läheks toodete müügihind sellega veelgi rohkem alla.”

Teema kohta saab lähemalt lugeda homsest Maa Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles