Hea köögiviljasaagi tõttu jääb osa saagist põllule (8)

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Kõik köögiviljakasvatajad, kellega Maa Elu septembris 2019 rääkis, kinnitasid, et ukrainlaste abita jääks kapsasaak põllule, sest enam pole võimalik leida eestlasi, kes oleksid nõus tegema sedavõrd rasket tööd.
Kõik köögiviljakasvatajad, kellega Maa Elu septembris 2019 rääkis, kinnitasid, et ukrainlaste abita jääks kapsasaak põllule, sest enam pole võimalik leida eestlasi, kes oleksid nõus tegema sedavõrd rasket tööd. Foto: Tomi Saluveer

Köögiviljakasvatajad kinnitavad, et tänavune porgandi-kapsa-peediaasta tuleb hea. See ei tähenda aga edukat aastat tootjatele, vaid pigem head aastat tarbijatele, sest suur saak langetab hindu. Osa köögiviljast jääb ületootmise tõttu põllule, Ukraina tööjõuta jääksid aga kapsad üldse koristamata.

„Saagikuse osas ei saa suve üle kurta, kuigi Lõuna-Eestis oli ilm soodsamgi – meil kestis põud pikemalt,” rääkis OÜ Kadarbiku Köögivili juht Ville Pak, kelle põllumajandusmaad asuvad Harjumaal. Tänavune saak on tema sõnutsi kindlasti parem kui mullu, kui oli põud ja meeletu kuumus. Ka sel aastal oli põuda, kuid see oli teistmoodi: ööd olid jahedad.

„Tootja ei saa saagikuse järgi kunagi öelda, kas tuleb hea või halb aasta – suur saagiaasta võrdub meie jaoks pigem kehva hinna-aastaga,” rääkis kogenud põllumees. „Ülihea saak ei ole kunagi tootjat õnnelikuks teinud – eks kõik tahavad siis müüa ja hinnad kukuvad kolinal alla.”

Kadarbiku talu jaoks on tähtis koristada põllult strateegiline varu. „Kui vajalik kogus käes, siis üle selle me koristama ei hakka – isegi siis, kui on väga hea saak,” ütles mees, kelle sõnul jääb suur osa toodangust tänavu põllule. „Tühja tööd pole ju mõtet teha, pealegi läheks toodete müügihind sellega veelgi rohkem alla.”

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles