Lääne-Virumaa põldudel alustas tööd haruldane kartulikombain

Merly Raudla
Copy
Kartulikombainil on küljes kaheksa kaamerat, mis näitavad juhile pilti otse kabiini mitmele ekraanile.
Kartulikombainil on küljes kaheksa kaamerat, mis näitavad juhile pilti otse kabiini mitmele ekraanile. Foto: Ain Liiva

Sirevere küla kartulikasvataja Gustav Põldmaa vahetas senise traktori taha rakendatava kartulikombaini hoopis nobedama ja võimsama noppija vastu välja. 22. augustil sai Lääne-Virumaa juhtiv kartulikasvataja kätte kuu aega tagasi eritellimusena Saksamaa tehaseliinilt saabunud iseliikuva pool miljonit eurot maksnud kartulikombaini Grimme Varitron 270 Platinum. Selle hinna eest on maaletooja sõnul kartulikombainil olemas kõik, mida üks kartulikasvataja ihaldab.

14 meetrit pikk, üle nelja meetri lai ning ligi neli meetrit kõrge punase-kollasekirju masin kaalub ligi 22 tonni ega vaju oma laiadel topeltratastel maasse ka pehme pinnase korral. Mehised rehvid on lausa 90 sentimeetrit laiad ja poolteist meetrit kõrged. Esimesed topeltrattad on täpselt sellise laiuse ja vahega, et ei tallaks lahtiaetavaid kartulivagusid ära.

Professionaalsete tööriistade ja masinate müügi- ja teenindusettevõtte Stokker müügijuhi Andres Suitso sõnul on hiiglaslike rehvide vahetus selle masina hoolduses üks lihtsamaid asju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles