Eesti toidutootjad osalevad Balti suurimal toidumessil

maaelu.postimees.ee
Copy
Eesti toidutootjad osalevad Riias toimuval toidumessil. Riias otsitakse kontakte nii edasimüüjate kui ka lõpptarbijatega.
Eesti toidutootjad osalevad Riias toimuval toidumessil. Riias otsitakse kontakte nii edasimüüjate kui ka lõpptarbijatega. Foto: EPKK

Eesti toidutootjad osalevad kolmapäeval Riias alanud Balti riikide suurimal toidumessil Riga Food 2019. 

24. korda toimuval messil on Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt korraldatud ühisstendil seekord väljas neli Eesti ettevõtet: Kadarbiku Köögivili OÜ, Eesti And OÜ, Must Küüslauk OÜ ja Nõo Lihatööstus AS.

Läti on Eesti toiduettevõtete jaoks Soome järel tähtsuselt teine eksporditurg. „Tänu geograafilisele lähedusele on Läti meie toidutootjatele väga oluline eksporditurg. Tänavu esimesel poolaastal moodustas eksport Lätti ligi viiendiku meie põllumajandussaaduste ja toidukaupade koguekspordist, mida on vaid pisut vähem meile kõige olulisemast eksporditurust Soomest,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kvaliteedijuht Evi Randpere.

Nõo Lihatööstuse tooted on Läti turul juba üle 10 aasta, Riia messil osaleb ettevõte oma Läti turule suunatud toodetega kolmandat korda. Juba aastaid Riia messil oma tooteid tutvustanud ettevõttele Kadarbiku Köögivili on Läti üks põhilisi eksporditurgusid, Riias otsitakse kontakte nii edasimüüjate kui ka lõpptarbijatega.

  • Käesoleva aasta (2019) esimesel poolel eksporditi Statistikaameti andmetel Eesti päritolu põllumajandussaadusi ja toidukaupu kokku 436,6 miljoni euro väärtuses, millest eksport Lätti moodustas 86,4 miljonit eurot ehk 19,8%.
  • Põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport kokku on aastases võrdluses suurenenud 8,6%, eksport Lätti suurenes samal ajal natuke tagasihoidlikumas mahus 5,1% võrra.
  • Põllumajandussaaduste ja toidukaupade koguekspordist Lätti moodustasid tänavu esimesel poolaastal 27% piim ja piimatooted, 18% mitmesugused joogid ja alkohol, 10% liha ja subproduktid ning 9% valmistoidukaubad lihast ja kalast.

Rahvusvaheline toidumess Riga Food 2019 toimub 4.-7. septembrini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles