Hobukündja Vello Tamm oli Soome hobusega parim

Heino Laiapea
, Maa Elu
Copy
Hobukünnimeister Vello Tamm võitis laenatud hobuse ja adraga esikoha.
Hobukünnimeister Vello Tamm võitis laenatud hobuse ja adraga esikoha. Foto: Erakogu

Eesti ja Soome mitmekordne hobukünnimeister Vello Tamm käis taas Soomes võistlemas ja võitis kohapeal laenatud hobuse ja adraga esikoha.

„Läksin seekord, kaks kätt taskus. Eesmärk oligi Soome hobusega võita,” rääkis Juurus elav hobusemees, kes oli mullu parim avatud klassis ja absoluut­arvestuses.

Ruun Uuras (eesti keeles Töökas) võitis viiendat korda nendel võistlustel, igal korral oli eri kündja.

Kui Soome hobukündjad künnavad oma põllu hooajal, siis Vello Tamm teeb hobuste ja endaga trenni aasta ringi. Ta on koolitanud künnitšempioniks eesti raskeveo tõugu Hämariku, rootsi ardenni Sallina ja friisi tõugu Marleeni.

Tänavu nähti Marleeni ja Vellot viimati Eestis kündmas 24. augustil Kurgja talupäeval. Vilunud hobusemehe juhendamisel said kündmist proovida huvilisedki.

Suvel vedas Marleen ka laulupeo rongkäigus aujuhte.

31. augustil Soomes Eurojoel kündis ühehobuserakendiga kolm meest. Neljas loobus enne võistlust. Kui enamikul hinnatud kümnest künnielemendist olid tulemused kõigil võrdsed, siis avavagu ja üldine künni sirgus oli parim Vello Tammel. Ülisuur vahe (9,6 punkti) oli aga rakendamise, käsitlemise kontakti hindamisel meie kündja kasuks.

Küsimusele, kuidas on see võimalik, vastas Tamm: „Mõtlen nagu hobune.”

Tamme kaugem eesmärk on esindada Eestit eesti raskeveo või eesti hobusega maailma hobukünnivõistlustel. „Künda seal tugevamate hulgas nagu võrdne võrdsega, lihtsalt osalema ma ei lähe,” rääkis hobusekasvataja. „Praegu mul sellist hobust ei ole, aga tegelen aretamisega.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles