Rikkumised lõpetasid kahe tootja mahetegevuse

maaelu.postimees.ee
Copy
Taimekaitsevahendid.
Taimekaitsevahendid. Foto: Alfred Emmerichs / PantherMedia / Scanpix

Aastate lõikes on suurenenud mahetoodangu maht ning tootjate arv. Rohkem on leitud ka taimekaitsevahendite jääkidega viljakoormaid. Tegemist ei ole enamjaolt siiski pahatahtliku tegevusega, taimekaitsevahendite jäägid on mahevilja sattunud pigem ristsaastumise teel. Samas tuleb ette ka rikkumisi, mis võivad ettevõtja jaoks tähendada mahepõllumajandusliku ettevõtmise lõpetamist või ka rahatrahvi.

Tänavu tunnistas Põllumajandusamet kehtetuks kahe mahepõllumajandusliku ettevõtte tunnustamise otsused, kuna tuvastati, et nad kasutasid selliseid taimekaitsevahendeid, mis on mahepõllumajanduslikus tootmises keelatud, kirjutab Maablogis Põllumajandusameti mahepõllumajanduse ja seemne osakonna juhataja Anu Nemvalts.

Mõlemad tootjad tegid taimekaitsetöid vahetult pärast seda, kui Põllumajandusameti ametnik oli kontrollinud, kas ettevõttete tegevus vastab mahepõllumajanduse nõuetele, ja ettevõtted nendele vastavaks tunnistanud.

Ühe tootja puhul tekkis kahtlus, et ta kasutab keelatud aineid, kui mõni päev pärast kontrolli põllust juhuslikult mööda sõites oli seal näha umbrohtude kärbumise tunnuseid ja tehnoradasid.

Teisel juhul äratasid kahtlust tekkinud tehnorajad ning selgus, et töötaja eksis, teostades taimekaitsetöid taimehaiguste tõrjeks n-ö tavapõllu asemel mahepõllumajanduslikul põllul.

Teisel juhtumi puhul oli samal ettevõtjal nii mahepõllumajanduslik kui ka mittemahepõllumajanduslik tootmine. Sellisel juhul on risk nõuete rikkumisele suurem. Ettevõtja peab olema tavapärasest hoolikam oma tootmise planeerimisel ning töötajate juhendamisel. 

Loe teemast pikemalt Maablogist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles