Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Hapendame ja soolame värskeid seeni

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tooreste seente soolamisel väheneb seenekogus peaaegu poole võrra.
Tooreste seente soolamisel väheneb seenekogus peaaegu poole võrra. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuna suve lõpp on meil püsinud pikalt vihmane ja suhteliselt soe, on lootust saada korralik seenesaak. Loodetavasti tulete metsast nii suurte korvitäitega, et seeni jagub ka talvevaruks. Peale marineerimise tasub kaaluda seente hapendamist ja soolamist.

Hapendatakse mitmesuguseid riisikaid, eriti kohased on valge-, tõmmu-, kase-, haava-, rädi- ja kollariisikas ehk või­seen ning kuuseriisikad, kuid võib ka muid seeni hapendada: pilvikud, külmaseened, kännumamplid, heinikud ja sametkõrges.

Hapendamiseks kasutatavad seened olgu korjatud kuiva ilmaga ja kasutatakse väikeseid või keskmise suurusega seeni. Hapendamisel hävivad kõik riisikates peituvad mürkained (kase-, tõmmuriisikas), samuti kibeained (männi- ja piprariisikas).

Tagasi üles