Kartulikasvatajad loodavad rekordsaaki

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Võru vallas sajal hektaril kartuleid kasvatava Jaagumäe talu saak tundub olevat üle keskmise hea. Tõsi, koristustööd kestavad veel nädalaid ja milleski ei saa enne kindel olla, kui mugulasaak üles võetud ja salve pandud.
Võru vallas sajal hektaril kartuleid kasvatava Jaagumäe talu saak tundub olevat üle keskmise hea. Tõsi, koristustööd kestavad veel nädalaid ja milleski ei saa enne kindel olla, kui mugulasaak üles võetud ja salve pandud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kartulikasvatajatele on tänavused ilmad olnud nii soodsad, et mitu talunikku loodab saada rekordsaagi. Praegu võiks taevataat põllumeeste palvel aga vihmakraanid kinni hoida, et saaks koristamisele keskenduda ja suure kartulisaagi põllult ära tuua.

„Tuleb tunnistada, et sel aastal on olnud kartulikasvatamiseks ideaalilähedased ilmad,” rääkis osaühingu Koorti Köögiviljad juhatuse liige Janek Lass, kelle sõnul oli juunis-juulis parajalt sooja ning ka vihma. „Öeldakse küll, et põllumees pole kunagi ilmaga rahul, kuid tänavu nii ei saa väita – tingimused on olnud kartulikasvatamise algusest kuni tänase päevani väga head.”

Suur kartulisaak on Lassi ütlust mööda põldudel, kui ilmad koristada lasevad, on 40tonnine saak ühe hektari kohta reaalne. Viljandi vallas Lätkalu külas 70 hektaril tegutseva kartulikasvataja eesmärk pole siiski suured mugulad, mis saagikilosid kasvatavad, vaid mõistliku suurusega kvaliteetse lauakartuli tootmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles