Ettevõtja: Kui maksumaksja valulävi on ületatud, hakatakse petma

Sirje Niitra
Copy
Selle padja tegi Maire Forsel oma lõbuks ja sellel on motiiv kunstnik Kaido Ole näituselt „Värdjad”. Seljas on tal tuunika, millel on kujutatud kalamees õngega, sest ta on seda meelt, et ettevõtjale tuleb anda õng, mitte kala.
Selle padja tegi Maire Forsel oma lõbuks ja sellel on motiiv kunstnik Kaido Ole näituselt „Värdjad”. Seljas on tal tuunika, millel on kujutatud kalamees õngega, sest ta on seda meelt, et ettevõtjale tuleb anda õng, mitte kala. Foto: Erakogu

Oma kogemusest raamatu „Palgatööst kõrini? Hakka ettevõtjaks” kirjutanud Saaremaa naine Maire Forsel ütleb, et kui ta Leisi Lapikojaga alustas, tekkis trots riigi vastu. „Imestasin, kuidas on võimalik, et väike tegija oma käibest poole peab maksudeks maksma. Mõtlesin, et teen eksperimenti ja tõestan, et saab olla aus mikroettevõtja,” meenutab ta.

Forsel oli juba mitu aastat käinud mikroettevõtluse teemal loenguid pidamas, kui nägi, et teema vastu on suur huvi ja nii tekkiski mõte, et võiks oma kogemusest raamatu kirjutada.

Mis teemal koolitusi teete ja kas seda saab ka ettevõtlusena käsitleda?

Koolitused ongi praegu üks osa minu ettevõtlusest. Olen Eesti Rahvakunsti- ja Käsitööliidu mentor ja peaaegu kõik Eesti maakonnad juba läbi käinud. Koolituse teemad on oma ettevõtte loomine, oma toote leidmine ja hinnakujundus ning kõige tähtsam ehk autoriõigused. Pean seda olulisimaks sellepärast, et sel teemal koolid eriti teadmisi ei anna, mistõttu ettevõtjal on raske vahet teha, mida tohib ja mida ei tohi. Autoriõiguste rikkumisi on just mikroettevõtluses väga palju. Minu loeng on eluliste näidetega pikitud, nii et tekiks esmane tunnetus, mida ettevõtjana müüa tohib ja mida mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles