Küttepuude turul käib armutu konkurents (4)

Kristina Traks
Copy
Küttepuude tootjal ei pruugi olla toorainet laialt käes, hoolimata sellest, et metsades paistab töö käivat väga vilkalt.
Küttepuude tootjal ei pruugi olla toorainet laialt käes, hoolimata sellest, et metsades paistab töö käivat väga vilkalt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võiks arvata, et metsade mahavõtmine teeb küttepuud odavamaks, aga võta näpust – halupuude tootjad ütlevad, et toorainest on kohati lausa puudus ja odavamaks puud kindlasti ei lähe. Küttepuude tootjatele lisab kõhedust kava hakata taas Eesti Energia kateldes puidu põletamisele taastuvenergia tasu näol toetust maksma.

Osaühingu Viru Halud juhataja Janis Üksik sõnas, et küttepuude hinnad pole eelmise aastaga võrreldes kuigivõrd muutunud. Pisike hinnatõus on seotud toorme kallinemisega, mis annab üle poole valmistoodangu ehk halgude hinnast. Ülejäänud hinnatõusu lisavad transport, tööjõud ja muud kulud.

„Meie tooraine ehk puidu hinna põhilised mõjutajad on suurtarbijad: graanulitootjad ja katlamajad,” ütles Üksik. „Alates kevadest on ka paberipuu kolmandiku võrra odavamaks läinud ja hakkab juba tasapisi küttepuu hinda jõudma.”

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles