Et head saaki saada, peab maha panema ilusad küüned. Küüslauk tuleb maha panna poolteist kuud enne püsivate külmade tulekut, seega tehakse septembris vaod ja taliküüslauk läheb mulda.
Kui tuleb palju vett, mida maa vastu ei võta, võib küüslauk surra, ilmselt hapnikupuudusest. „Hiljem on põllu sees laigud, kus küüslauk üles ei tõuse,” rääkis Lembit.
Esimestel aastatel kuivatati küüslauku seina peale riputatud kimpudes. Edasi mõeldi välja süsteem, kus küüslaugud on salvedes, mille alt puhur õhku läbi puhub.
Kuidas eestimaist küüslauku ära tunda? Üks tunnus: kuivanud küüslauk peab olema lilla. Eestis pole kohalikku küüslauku aretatud. Meie kliimasse sobib hästi Ukrainast pärit ‘Ljubaša’, aga selle sibul moodustub kaheksast või enamast väiksest küünest, mida tarbija ei eelista. Hästi kasvab ka leedulaste sort ‘Ziemiai’, mida Lähtru-Loigul valdavalt kasvatatakse.
Lembitu sõnul on Läänemaal inimesed justkui üksteisele lähemal. Kui oled talust läinud ja linna jõudnud, siis mõistad, et linnaelu ei anna midagi juurde. Samas nõuab maal hakkamasaamine suuri investeeringuid.
Maheturg on põhjatu
„Meile meeldib siin toimetada, väga hea on olla siin,” ütles Ulvi. Oma tooteid käiakse müümas Läänemaa OTTi (otse tootjalt tarbijale) kogunemistel neljapäeviti. Ulvile meeldib OTTi klientidega suhelda.
Samas on Läänemaalgi raske tööjõudu leida. Otsiti inimesi, kes tuleksid appi küüslauku külvama, aga keegi ennast ei pakkunud, kuigi kuulutuses oli märge, et makstakse korralikult. Kuus eurot töötunni eest kätte peaks maal olema viisakas palk.
Küüslauguga kavatsetakse jätkata. Küüslauk on aga nagu iga teinegi köögivili: et selle kasvatamisest elatuda, tuleb seda teha mastaapselt. Lembitu arvutuste järgi vähemalt 20 hektaril. Ta on välja arvutanud ka tarviliku investeeringu suuruse – 300 000 eurot. Ettevõtte bilanss on ligi 80 000 eurot, see peaks kasvama kümme korda.
Maheturg näib olevat Euroopas põhjatu. Aga et küüslaugusaaki tunduvalt kasvatada, oleks vaja soetada terve liin alates seemne ettevalmistamisest kuni külvikuni.